De laatste maanden was aardgas en gaswinning in Groningen niet weg te denken uit de actualiteit. Vraag jij je nog steeds af waar die discussie over gaat? We hebben 6 interessante documentaires en programma´s op een rij gezet.
NTR, 2012, 15 min. Kijk hier
In Groningen zit aardgas in de grond. Het winnen kost geld, maar wordt ook verkocht aan het buitenland. De opbrengst is voor de Nederlandse staat. Sanny kijkt wáár dat gas uit de grond komt en hoe dat door Nederland vervoerd wordt. Een prima introductie tot het onderwerp.
KRO-NCRV, 2017, 87 min. Kijk hier
De vondst van een enorme hoeveelheid aardgas in de Groningse bodem in 1959 bracht Nederland welvaart. Inmiddels brengt het gas een hoop ellende, zoals aardbevingen, huisverzakkingen en persoonlijk leed. Hoe zorgt de overheid ervoor dat Groningen rustig blijft, terwijl het aardgas blijft pompen?
BNN-VARA, 2017, serie. Kijk hier
De gasbel raakt op en na vele aardbevingen in Groningen weet de overheid al jaren dat gaswinning móet stoppen. Maar hoe voorkomen we dat 'Nederland in de kou zit', zoals Mark Rutte beweert? In deze serie worden alternatieve energiebronnen tegen het licht gehouden.
VPRO, 2017, 15 min. Kijk hier
Nederland heeft 50 jaar lang plezier gehad van inkomsten door het Gronings gas, maar inmiddels zijn er duizenden huizen door gaswinning beschadigd. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vergoedt lang niet alle schade en dat roept dat vraagtekens op. Ironisch, maar gelukkig ook grappig.
NTR, 2017, 54 min. Kijk hier
In en rond een monumentale boerderij uit 1837 van de familie Heite zijn 24 camera's geplaatst. Dag en nacht werden aardbevingen geregistreerd. De schade aan de boerderij stapelde zich op, en met elke nieuwe verzakking nam voor de bewoners de onveiligheid en onzekerheid toe.
KRO, 2017, 24 min. Kijk hier
Al lange tijd ontwrichten de gasbevingen het leven van vele Groningers. Bijna moegestreden laten de Groningers hun stem weer horen in aanloop naar de verkiezingen van 2017. Kruispunt tekent de verhalen op van het letterlijk verscheurde Groningse platteland.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?