Meer rechtszaken? Het zou zomaar kunnen

Of we nog een bedrijf voor de rechter slepen? Als het nodig is, zijn we zeker bereid om de strijd nog een keer aan te gaan. Maar wat de oplossing veel dichterbij brengt is een wet die in 1 klap alle bedrijven verantwoordelijk houdt voor klimaatschade in binnen- en buitenland.

Rechtszaken kosten veel geld en tijd

Na de uitspraak stond de telefoon roodgloeiend. Over de hele wereld is onze klimaatzaak tegen Shell het voorbeeld om in eigen land ook een zaak te beginnen. Een veelgestelde vraag was, ‘gaan jullie nog meer bedrijven aanklagen?‘. Het antwoord is: als het nodig is wel.

Maar rechtszaken kosten veel geld én tijd. De Shell klimaatzaak kostte 4 jaar. De Shell Nigeria zaak maar liefst 13 jaar. Het klimaat verandert nu al sneller dan we dachten. Je hoeft het journaal maar aan te zetten of de krant open te slaan. Je kan niet om gevaarlijke klimaatverandering heen.

De effecten zijn op veel plekken zichtbaar. Zoals de heftige bosbranden in de VS, Siberië en Zuid-Europa. Grote droogte in Madagaskar en overstromingen in Azië. Ook in ons eigen land moesten mensen hun huis ontvluchten vanwege het opkomende water. Willen we gevaarlijke klimaatverandering voorkomen dan moeten we haast maken. Helaas gaan haast en rechtszaken moeilijk samen.

Belangrijke rol voor bedrijven

Er moet veel gebeuren willen we de grens van 1,5 graad opwarming niet overschrijden. De industrie en het bedrijfsleven spelen daar een belangrijke rol in. Kijk maar naar Shell. die 9 keer meer uitstoot dan heel Nederland bij elkaar. Daar kunnen mensen zoals jij en ik niet tegenop.

Het doel van Europese landen is om in 2030 55% minder CO2 uit te stoten. Dat is al over 9 jaar. Maar voor Nederland en voor veel Nederlandse bedrijven lijkt dat doel nauwelijks in zicht. Sterker nog, er worden nog steeds plannen gemaakt voor groei, zoals voor de luchtvaart. Terwijl onze aarde die groei al lang niet meer aan kan.

Klimaatplicht is de oplossing

Daarom is het hoog tijd voor een oplossing voor alle vervuilende bedrijven: leg ze een klimaatplicht op. Houd ze verantwoordelijk voor de klimaat- en milieuschade die ze hier en in het buitenland veroorzaken. Zodat ze actief bijdragen aan het oplossen van de klimaatcrisis. 

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...