Massaontslag en coronarestrictieovertredingen bij palmoliebedrijf in Liberia

Nederlandse financiers wassen hun handen in onschuld.

Amsterdam, 20 Mei 2020. Het palmoliebedrijf Golden Veroleum Liberia (GVL) heeft aangekondigd 440 werknemers te ontslaan vanwege structurele verliezen en lage palmolieprijzen. De getroffenen tekenen direct protest aan, nu ze naast hun land ook nog hun banen kwijtraken. Het bedrijf is al sinds de start in 2010 betrokken bij mensenrechtenschendingen en ontbossing in Liberia. Palmolie-gigant Golden Agri-Resources (GAR), de eigenaar van GVL, wordt gefinancierd door ABN Amro, Rabobank, Robeco en Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).

Milieudefensie en Sustainable Development Institute (SDI), haar zusterorganisatie in Liberia, confronteren Nederlandse financiers voortdurend met de misstanden/verwerpelijke praktijken bij GVL. SDI werkt sinds 2010 met de lokale gemeenschappen samen rond de palmolieplantage in Liberia en diende verschillende officiële klachten in over landroof, ontbossing en milieuschandalen.

In april organiseerde GVL een bijeenkomst met verschillende vertegenwoordigers van de lokale bevolking om de ontslagen toe te lichten, volgens lokale bronnen. Dit is verboden in Liberia, waar de overheid strenge regels opstelde om verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. GVL laat hiermee nogmaals zien geen oog te hebben voor het welzijn en de rechten van de lokale bevolking. Hetzelfde gebeurde tijdens de ebola uitbraken van 2014 toen GVL bijeenkomsten organiseerde om het land van de lokale bevolking te bemachtigen.

James Otto van SDI: ‘Het besluit van GVL is weer een bewijs dat de industriële palmoliebedrijven voor ons land geen voorspoed en ontwikkeling brengen. Eerst pakken ze het land af van de lokale bevolking met allerlei valse beloften over werk en voorspoed. Daarna blijven de banen uit en nu vallen er voor de zoveelste keer ontslagen. Mensen zijn naast hun land nu ook hun baan kwijt en kunnen helemaal niet meer voorzien in hun levensonderhoud.”

De Nederlandse financiers zijn duidelijk op de hoogte van de misstanden en van de inherente risico's van hun investeringen in de industriële palmolie sector, maar kiezen ervoor die volledig te negeren. Daarmee zijn ze niet meer alleen gelinkt aan de misstanden, maar dragen er ook actief aan bij. Miriam Vreman van Milieudefensie: “Nederlandse financiers steken hun kop in het zand. Rabobank, ABN AMRO, Robeco en Pensioenfonds Zorg en Welzijn onderhouden al jaren relaties met palmolie-gigant GAR maar opereren niet verantwoord. Al 10 jaar zijn er problemen rondom de plantage in Liberia. Gesprekken daarover lopen steeds op niets uit. Het bedrijf verschuilt zich achter de dialoog en schimmige eigendomsconstructies; dat is volkomen onacceptabel struisvogelgedrag.’

Milieudefensie en SDI ondersteunen een transitie van het industriële plantage model naar agro-ecologische landbouw systemen en bosbeheer door de lokale bevolking. Hiervoor is strengere internationale regelgeving voor de financiële sector noodzakelijk. Dit zorgt voor voedsel én inkomsten voor Liberianen in plaats van dividend uitkeringen voor aandeelhouders van multinationals.

Foto: Friends of the Earth/Gaurav Madan

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...