In actie voor vogels: Gerard Hund

Gerard Hund is vrijwilliger bij de Vogelbescherming. Als wetlandwacht houdt hij de kust van het Markermeer van Hoorn tot Durgerdam in de gaten.

0f578e8f-8525-43c0-ba74-6cda91975ebe.png

“Met de zeilboot vaar ik al meer dan 50 jaar op het Markermeer. Zo kom je de mooiste plekken tegen. Nu mag ik namens de vogels op dit gebied passen. Een paar keer per week loop of fiets ik vanaf mijn woonplaats Monnickendam de dijk op. Zo zie ik alles wat er speelt op en langs het water. De Gouwzee is Europa’s belangrijkste kranswierveld (lagere, ondergedoken waterplanten met een rechtopgaande stengel en kransvormige vertakkingen – red.).

Het is van onschatbare waarde voor trekvogels. Duikende vogels als de meerkoet en de krooneend foerageren en rusten daar. Soms zijn er wel 20 duizend vogels tegelijk op het water. Ze wisselen daar ook hun veren. Tijdens dat ruien kunnen ze niet vliegen.

Soms wordt de rust verstoord, bijvoorbeeld door kitesurfers. Kitesurfen mag alleen op plaatsen die door Rijkswaterstaat zijn aangewezen daarvoor, maar mensen doen het overal. Ze jagen de vogels weg. Als die aan het ruien zijn, raken ze verzwakt als ze toch proberen te vliegen. Alles wat potentieel bedreigend is voor vogels, bijvoorbeeld ook op het gebied van dijkversterking en visserij, meld ik bij de Omgevingsdienst Noord-Holland.”

Vergunningen 

“Uiteindelijk zit het meeste werk in stukken lezen en vergaderen. Ik houd bij welke vergunningen worden afgegeven. Bijvoorbeeld voor muziekfestivals in natuur- of recreatiegebieden. Vaak is een evenement al wel aangekondigd, maar komt de vergunning pas op het laatste moment rond. En zolang er geen vergunning is, kunnen wij niet controleren of aan alle wettelijke eisen is voldaan en eventueel bezwaar maken. Soms wordt de vergunning zelfs pas achteraf afgegeven. Af en toe word je daar wel moedeloos van.”

Naar de rechter

“Betrokken zijn bij instanties die beleid en beheerplannen maken, is een kwestie van de lange adem. 10 jaar vergaderen is niks. Ik heb er niet voor gestudeerd, maar ik kan er goed mee omgaan. Als het niet anders kan, stappen we naar de rechter. Zo had de provincie een jachtvergunning afgegeven voor de smient. Wij zijn daar met vogelwerkgroepen in Noord-Holland tegen gaan procederen, met succes. De jacht is nu verboden.”

Dit artikel staat in ons magazine Down to Earth. Wil jij een abonnement op Down to Earth? Dat kan. Voor € 35,- per jaar word je abonnee en ontvang je Down to Earth magazine 6 maal per jaar op je deurmat. Als abonnee word je automatisch lid van Milieudefensie. Klik hier om abonnee te worden.

Foto bovenin: portret van Arjan Mulder. ©Robert Elsing
Loading...