Fenna Swart is oprichter van het Comité Schone Lucht. Dat burgerinitiatief voert campagne voor het recht op schone lucht en tegen biomassa.
“Ik zat voor GroenLinks in de Amsterdamse politiek toen Vattenfall in 2018 kwam met plannen voor een biomassacentrale in Diemen. De presentatie bevatte prachtige plaatjes van de natuur. Ik dacht meteen: hier klopt iets niet. Gaan we bossen kappen en verbranden om het klimaat te redden? Als stadsdeel Oost wilden wij een onafhankelijk onderzoek naar de effecten op het milieu, maar dat kregen we niet voor elkaar.”
“Ik ben uit de politiek gestapt en richtte het Comité Schone Lucht op. Activisme past beter bij mij. In de politiek is het ieder voor zich, terwijl wij met natuurorganisaties in binnen- en buitenland samen strijden voor hetzelfde ideaal. En we hebben geen enkel ander belang, financieel of politiek. Dat maakt ons sterk en geloofwaardig. Wij willen dat biomassa verdwijnt uit de Europese richtlijn voor hernieuwbare energie, die biomassa ten onrechte als duurzaam aanmerkt. Ontbossing is een gevaar voor de betrokken gemeenschappen en de biodiversiteit. Biomassa verbranden is enorm vervuilend en het duurt jaren voordat nieuwe bomen CO2 opnemen.”
“Afgelopen zomer wonnen we in hoger beroep de rechtszaak tegen Vattenfall. De Raad van State heeft de omgevingsvergunning voor de biomassacentrale vernietigd, en daarmee vervielen de aanmerkingsvoorwaarden voor subsidies. Maar via een Woo-verzoek – de Wet open overheid – ontdekten we dat Vattenfall toen al opnieuw subsidie had aangevraagd én gekregen. Ook daartegen zijn we in beroep gegaan, die zaak loopt nu. Dit moet wel het einde zijn van de biomassacentrale in Diemen. Want hoe gaat Vattenfall dit nog rechtpraten?"
“Ondertussen wil energiebedrijf RWE volledig overgaan op biomassa en daarbij de CO2 afvangen en opslaan. Volgens RWE is dat duurzaam, maar dat is een fabel. Het is een onbewezen experiment dat afleidt van écht schone energie. Wij zijn nu al bezig met het informeren van politiek en publiek. Zo hopen we vanuit de samenleving de druk op te bouwen, zodat de politiek straks de benodigde vergunningen niet goedkeurt.”
Dit artikel staat in ons magazine Down to Earth. Wil jij een abonnement op Down to Earth? Dat kan. Voor € 35,- per jaar word je abonnee en ontvang je Down to Earth magazine 6 maal per jaar op je deurmat. Als abonnee word je automatisch lid van Milieudefensie. Klik hier om abonnee te worden.
Foto bovenin: portret van Fenna Swart.