english

Brief aan demissionair minister Kaag over misstanden in Mozambique

Op 11 mei stuurde Milieudefensie, OCI en Both Ends een brief naar Minister Kaag en staatssecretaris Vijlbrief over een overheidssteun van 900 miljoen euro aan Nederlandse bedrijven in Mozambique.

Al sinds 2014 stelt Milieudefensie samen met lokale partner JA! de Nederlandse overheidssteun aan Nederlandse bedrijven die actief zijn rond het gasproject in de Mozambikaanse provincie Cabo Delgado aan de kaak. We weten dat de gasontwikkelingen hebben geleid tot mensenrechtenschendingen, natuurschade en gewelddadige conflicten in deze regio. Tevens is het onbegrijpelijk dat Nederland in Mozambique fossiele ontwikkelingen blijft aanwakkeren, terwijl we met de ondertekening van het Parijs Akkoord ons hebben gecommitteerd aan het beperken van de opwarming van de aarde. Sinds 2017 zijn er al meer dan een half miljoen mensen op de vlucht geslagen door het aanhoudende geweld.  Ook ondervinden de bewoners nu al de gevolgen van klimaatverandering. Op alle fronten toon dit project zich als schadelijk voor de bevolking.

De Nederlandse overheid zou nooit bedrijven moeten steunen die in deze context opereren. Maar juist de dag na een bloedige aanval op de regionale hoofdstad Palma werd er een exportkredietverzekering van maar liefst 900 miljoen toegekend. Dat was zelfs 300 miljoen euro meer dan van te voren werd overwogen. Met deze verzekering staat onze overheid garant voor de activiteiten van Nederlandse bedrijven ten bate van dit schadelijke gasproject.

Wij zijn geschokt dat de Nederlandse overheid door de financiële steun bijdraagt aan een fossiel project dat het geweld en de onveiligheid voor de bewoners verergert. We hebben daarom de minister en de staatssecretaris een dringende brief gestuurd om dit opnieuw aan de kaak te stellen.

 

Download publicatie
Voorbeeld van de eerste pagina van publicatie 'Brief aan demissionair minister Kaag over misstanden in Mozambique'
Brief minister Kaag gaswinning Mozambique.pdf — 88 KB
Loading...