english

Laat je horen bij de vrouwenmars, het klimaatalarm en de antiracisme-demonstratie

Deze maand zijn er 3 demonstraties over 3 hele belangrijke onderwerpen. De vrouwenmars, het klimaatalarm en de antiracisme-demonstratie. Milieudefensie doet aan alle drie mee, omdat de klimaatcrisis en ongelijkheid alles met elkaar te maken hebben. Hoe zit dat?

Klimaatverandering treft vrouwen en mensen van kleur harder

Klimaatverandering treft iedereen. Maar vrouwen meer dan mannen. En mensen van kleur harder dan witte mensen. Wereldwijd vluchten miljoenen mensen, omdat hun thuis niet meer leefbaar is door de gevolgen van klimaatverandering en milieuvervuiling. Klimaatverandering vergroot de ongelijkheid tussen mensen. Rijke mensen worden steeds rijker, arme mensen worden steeds armer. En geweld en uitsluiting komt meer voor in gebieden waar klimaatrampen plaatsvinden. 

1889scr_8ad68b378aa42f9.jpg

Vrouwen en mensen van kleur hebben minder te zeggen over de oplossingen

Hoewel klimaatverandering vrouwen en mensen van kleur harder treft, nemen vooral witte mannen de politieke beslissingen. Van de VN tot de Tweede Kamer en de lokale politiek: beleidsmakers zijn meestal witte mannen. Hierdoor is niet iedereen even goed vertegenwoordigd. Wij geloven dat beleid alleen werkt als de mensen waar het over gaat ook mee kunnen beslissen.

Klimaat en ongelijkheid zijn twee kanten van dezelfde medaille

Wij leven in een wereld waarin ongelijkheid en onderdrukking onderdeel zijn van het systeem. Daarom moeten we, om de klimaatcrisis aan te pakken, ook kijken naar de oorzaken en naar ons koloniale verleden. Ook vandaag zien we nog steeds hetzelfde patroon: vervuilende bedrijven zijn dezelfde bedrijven die land afpakken van Inheemse volkeren. Bedrijven die mensenrechten schenden, stoten ook veel CO2 uit en hebben weinig respect voor leefomgeving en biodiversiteit.

Wij zijn in onze strijd tegen de klimaatcrisis solidair met de slachtoffers die nu al te maken hebben met de gevolgen van droogte, overstromingen en extreme hitte. Wij zijn solidair met de slachtoffers van racisme en seksisme.

1896scr_d19cf6921eba328.jpg

Doe mee

  1. Op 8 maart is het internationale vrouwendag en op 7 maart wordt de Women's March georganiseerd. Elk jaar wordt op die dag wereldwijd aandacht gevraagd voor ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.
  2. Op 14 maart om 14:00 organiseren we het klimaatalarm. In meer dan 40 steden door heel Nederland én online. Hier vind je een coronaproof Klimaatalarm bij jou in de buurt. Of bekijk hoe je vanuit huis kunt meedoen.
  3. Op 21 maart is de demonstratie Sta Op Tegen Racisme. De perfecte kans om te laten zien dat wij als klimaatbeweging solidair zijn. Op de website lees je hoe je coronaproof mee kunt doen.

Klimaatrechtvaardigheid: iedereen moet mee kunnen doen

Milieudefensie pleit voor klimaatrechtvaardigheid. Iedereen moet mee kunnen doen en de lasten van de klimaatcrisis mogen niet altijd op dezelfde schouders terechtkomen. Wij willen een eerlijke wereld waarin we niet alleen kijken naar arm en rijk, maar ook naar onderdrukte groepen. Wij onderzoeken hoe we het structurele probleem van ongelijkheid kunnen aanpakken. Want als we dat probleem niet aanpakken, is ook een oplossing voor het klimaatprobleem nog heel ver weg.

Steun ons in het Hoger Beroep tegen Shell

Op 26 mei wonnen we onze Klimaatzaak tegen Shell. De rechter oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 teruggebracht moet hebben met 45%. Een fantastische overwinning. Helaas gaat Shell tegen deze beslissing in hoger beroep. Wij nemen het op tegen een van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons nog een keer te winnen van Shell. Doe je mee?

Loading...