english

Laat burgers niet toch nog opdraaien voor de klimaatrekening

VNO-NCW moet kleur bekennen, vindt Donald Pols, directeur bij Milieudefensie. De werkgeversclub lanceerde een nieuwe koers, waarin duurzaam en sociaal ondernemen centraal staat. Mooie, maar holle woorden, zo lang werkgevers lobbyen dat de overheid hun verduurzaming subsidieert met geld uit de algemene middelen.

Opinie (FD, 1 maart 2021)

Dat zit zo: Met de Opslag Duurzame Energie (ODE) haalt de overheid het geld op voor subsidies aan bedrijven die verduurzamen, of CO2-uitstoot onder de grond willen opslaan (dat gaat om miljarden). Aanvankelijk liet de overheid de helft van die subsidiepot vullen door huishoudens, later nog maar voor een derde. De rest betalen bedrijven.

De zware industrie blijft ondertussen grotendeels vrijgesteld van ODE, en daarmee de helft van het aardgasverbruik in Nederland. De rekening van verduurzaming komt vooral op het bordje van het Midden- en Kleinbedrijf (MKB), zo bleek uit onderzoek van Milieudefensie.

Een CO2-heffing is eerlijker: Hoe meer je uitstoot, hoe meer je betaalt en met dat geld kunnen bedrijven vergroenen. Uit vrees voor die voor-de-hand-liggende oplossing pleit de industrie nu voor afschaffing van de ODE. Het benodigde geld kan de overheid wel uit de algemene middelen halen, redeneert de werkgeversorganisatie. Maar in Nederland betalen burgers het gros van de algemene middelen.

Secretaris-Generaal Ongering van Economische Zaken en Klimaat, stelde zelfs dat we dan maar meer staatsschuld moeten maken, zo berichtte FD. Hoe is dat uit te leggen aan toekomstige generaties? “Sorry nog dat grote bedrijven zo lang ongehinderd megatonnen CO2 mochten uitstoten. En oh, kunnen jullie ervoor betalen dat ze niet nog meer vervuilen?”

Spreek de schatkist liever aan voor groene banen en woningisolatie zodat alle inwoners van Nederland profiteren. Uitgangspunt moet hoe dan ook zijn dat de vervuiler betaalt, zonder allerlei vrijstellingen. Als VNO-NCW dat onderkent, is de werkgeversorganisatie pas echt goed bezig.

Foto: Milieudefensie/Michiel Wijnbergh

Steun ons in het Hoger Beroep tegen Shell

Op 26 mei wonnen we onze Klimaatzaak tegen Shell. De rechter oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 teruggebracht moet hebben met 45%. Een fantastische overwinning. Helaas gaat Shell tegen deze beslissing in hoger beroep. Wij nemen het op tegen een van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons nog een keer te winnen van Shell. Doe je mee?

Loading...