english

Gezondheid kinderen slechter door klimaatcrisis - blijkt uit onderzoek

Kinderen die nu geboren worden, krijgen tijdens hun leven te maken met schade veroorzaakt door klimaatverandering. Dat blijkt uit onderzoek van The Lancet. Lees onze samenvatting en wat jij kunt doen om te helpen.

Meer kans op honger

Het Lancet-rapport laat zien dat veel gevolgen van klimaatverandering nu al merkbaar zijn. Zo is de opbrengst van gewassen als maïs, wintertarwe, soja en rijst de afgelopen 30 jaar gedaald. Dit heeft vooral impact op de gezondheid van pasgeboren baby’s. Er is niet alleen minder eten, waardoor kinderen honger lijden, ook de kwaliteit van het eten is slechter.

Meer kans op hartaanvallen en beroertes

De kwaliteit van de lucht die we inademen wordt steeds slechter. Een van de oorzaken: bij het smelten van de ijskappen komen veel giftige stoffen vrij. Tijdens de pubertijd worden de gevolgen van luchtvervuiling merkbaar, want de longen van jongeren ontwikkelen zich nog. Door de vervuilde lucht vermindert de longfunctie en ontstaat er astma. En op latere leeftijd vergroot het de kans op hartaanvallen en beroertes.

1921scr_c28e440bac6e0e0.jpg

Besmettelijke ziektes verspreiden zich sneller

Door klimaatverandering zullen steeds meer kinderen overlijden aan de gevolgen van diarree. In de afgelopen 30 jaar zijn de klimatologische omstandigheden waar vibriobacteriën zich goed bij voelen, namelijk verdubbeld. Vibriobacteriën zorgen wereldwijd voor veel diarree.  Nog een voorbeeld: ongeveer de helft van de wereldbevolking loopt dankzij klimaatverandering het risico op denque (Knokkelkoorts), aldus het Lancet-rapport.

1907scr_05dbfc8eb1b24c8.jpg

Kinderen kwetsbaarder

Nick Watts, directeur van het project, zegt: "Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor de gezondheidsrisico's van een veranderend klimaat. Hun lichaam en immuunsysteem ontwikkelen zich nog steeds, waardoor ze vatbaarder worden voor ziekten en milieuverontreinigende stoffen. De schade die in de vroege kinderjaren is aangericht, heeft bovendien ook later in het leven gevolgen voor de gezondheid."

Geen wonder dus dat de samenstellers van het rapport oproepen om klimaatverandering en de gevolgen voor de gezondheid serieus te nemen en met de grootst mogelijke snelheid aan te pakken. En daar kun jij bij helpen.

Help mee: stop de grootste vervuilers

Onze overheid doet nauwelijks iets om de grote vervuilers aan te pakken. Terwijl juist deze bedrijven een grote rol spelen bij het veroorzaken van klimaatverandering. Daarmee brengen ze de levens van onze kinderen in gevaar. Daarom zijn wij een rechtszaak gestart tegen Shell. Wij vragen aan de rechter om Shell te dwingen zijn beleid aan te passen.

Wil je ons helpen deze zaak te winnen? Zodat we onze aarde goed door kunnen geven aan onze kinderen. Steun ons dan met een gift.

 

Het hele rapport van The Lancet lees je hier: The report of The Lancet Countdown on health and climate change: ensuring that the health of a child born today is not defined by a changing climate

 

Zet Klimaat op 1 - Doe mee aan de advertentie-actie

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...