De klimaatcrisis is geen bijzaak

Marjan van Loon, de president-directeur van Shell Nederland, haalde vuil uit naar Milieudefensie in de uitzending van Eenvandaag afgelopen woensdag. Van Loon gaat liever met Milieudefensie “in gesprek“ om de klimaatcrisis te stoppen. Maar na jarenlange gesprekken met politiek en bedrijfsleven, waaronder Shell, kon Milieudefensie niet anders dan naar de rechter te stappen.

Milieudefensie wil dat 1 van de grootste bedrijven ter wereld van koers verandert: Shell moet 45% minder CO2 uitstoten in 2030 ten opzichten van 2019. En dat vindt de rechter ook. Deze juridische overwinning wordt wereldwijd door beleidsmakers, juristen en media historisch genoemd. Nooit eerder stelde een rechter dat een bedrijf zijn beleid moet omgooien voor een veiliger klimaat.

De klimaatcrisis is een hoofdzaak

Maar dat noemt mevrouw Van Loon een bijzaak. De klimaatcrisis is allang geen bijzaak meer, maar een hoofdzaak. Rivieren staan historisch laag, boeren wereldwijd wachten al maanden op regen. Bosbranden, hittegolven, met vele doden tot gevolg. Maar wees niet bang, sust Van Loon ons toe, Shell is bezig met de transitie en er komt een waterstoffabriek op de Maasvlakte in de nabije toekomst.

Shell gaat door met promopraatjes

Dit is een veel voorkomende afleidingsmanoeuvre van Shell: Shell doet het al zo goed, kijk maar we hebben hier een duurzaam project. Ondertussen gaat slechts 12% van Shell’s totale investeringen naar verduurzaming, waar marketing ook onder valt. Promopraatjes waarvan de Reclame Code Commissie keer op keer zegt dat ze de consument misleiden.

Klimaatambities Shell niet voldoende

Mevrouw Van Loon zegt dat Shell achter het klimaatakkoord staat en zich aan een maximale, wereldwijde temperatuurstijging van 1.5 graden committeert. Voor de duidelijkheid: er staan nog honderden nieuwe gas- en olieboringen gepland. Een jaar geleden gaf het Internationaal Energie Agentschap al aan dat er geen nieuwe velden meer aangeboord kunnen worden als we onder de 1.5 graden willen blijven. Een onderzoek van Nature communications afgelopen dinsdag, gepubliceerd in het wetenschappelijk gerenommeerde blad Nature, toont aan dat de klimaatambities van Shell bij lange na niet voldoende zijn om onder de 1.5 graad te blijven.

Het rechtssysteem is geen verdienmodel

Dan nog een laatste woord over het interview met van Loon. Ze noemt onze rechtszaak naast een bijzaak ook een verdienmodel. Dit soort uitspraken zijn een aanval op onze rechtsstaat. Milieudefensie stapt naar de rechter omdat wij mensenlevens die bedreigd worden door gevaarlijke klimaatverandering, proberen te beschermen. En wij kregen gelijk. Als Shell het rechtssysteem reduceert tot een verdienmodel maak ik mij grote zorgen over de waarden die Shell aan mensenlevens hecht.

Donald Pols, directeur Milieudefensie

Nine de Pater, campagneleider Klimaatzaak Shell

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...