Klimaatrapport IPCC: er moet veel meer gebeuren en het moet sneller

Het IPCC is duidelijker dan ooit. Klimaatverandering leidt op steeds meer plekken tot gevaarlijke verstoringen in de natuur en raakt de levens van miljarden mensen. Risico’s nemen snel toe. Er is nu actie nodig. Dit zijn 5 belangrijke conclusies.

1. Alles staat op het spel
2. Verdere vertraging is geen optie meer
3. Kwetsbaarste mensen worden het hardst geraakt
4. Stijgende zeespiegel bedreigt Europese kustplaatsen
5. “Grootste vervuilers schuldig aan brandstichting“

1. Alles staat op het spel

Dit nieuwste rapport van het VN-klimaatpanel stelt de vraag: wat staat er op het spel. Het korte antwoord is: alles. “Het wetenschappelijke bewijs is ondubbelzinnig: klimaatverandering is een bedreiging voor het welzijn van mensen en de gezondheid van onze planeet.“ Dat zei Hans-Otto Pörtner, vice-voorzitter van de werkgroep die het rapport schreef.

2. Verdere vertraging is geen optie meer

Het IPCC is duidelijk: de kansen om de ergste gevolgen van klimaatverandering te voorkomen, nemen snel af. Om een leefbare toekomst veilig te stellen, zullen we nu en versneld in actie moeten komen. Verdere vertraging kunnen we ons niet meer permitteren.

3. De kwetsbaarste mensen worden het hardst geraakt

De meest kwetsbare mensen op aarde worden nu al getroffen door de klimaatcrisis. Zij hebben dit rapport niet nodig om hun te vertellen dat het klimaat verandert.

Het IPCC noemt delen van Afrika, Zuid-Azië, Centraal- en Zuid-Amerika, het noordpoolgebied en kleine eilandstaten als brandhaarden. Tussen 2010 en 2020 zijn in die regio's ongeveer 15 keer zoveel mensen overleden aan klimaatgerelateerde rampen dan in minder kwetsbare landen. Voor inheemse volken, die vaak afhankelijk zijn van de opbrengst hun land, zijn de risico's volgens het rapport nog hoger.

Ongelijkheid vormt de kern van de huidige klimaatcrisis. De rijkste 1 procent van de wereldbevolking stoot in 100 dagen evenveel CO2 uit als de bevolking van Afrika in een heel jaar.

4. Stijgende zeespiegel bedreigt Europese kustplaatsen

Naarmate de aarde verder opwarmt worden de risico‘s op overstromingen van de zee en rivieren steeds groter. De stijgende zeespiegel bedreigt Europese kustplaatsen in hun voortbestaan. Schade door overstromingen kan volgens de wetenschappers tegen het einde van deze eeuw 10 keer groter zijn dan nu. Voor een kustland als Nederland is dat een belangrijke waarschuwing.

5. “Grootste vervuilers schuldig aan brandstichting“

VN-topman Antonio Guterres windt er geen doekjes om. “De grootste vervuilers op de wereld zijn schuldig aan brandstichting van ons eigen huis.“ Grote wereldmachten tonen een “crimineel“ gebrek aan leiderschap als het gaat om het klimaat. Hij noemt het rapport een “vernietigende aanklacht“ tegen de wereld die er maar niet in slaagt om in actie te komen.

Dit is wat jij nu kan doen!

Als dit rapport 1 ding bewijst, is het dat we nu in actie moeten komen voor het klimaat. We kunnen de ergste opwarming van de aarde nog voorkomen. Maar dan moeten de grootste vervuilers wel in beweging komen. Want wat is hun klimaatplan?

Sinds Milieudefensie Shell via de rechter dwong om in beweging te komen, zijn alle grote vervuilers nerveus. Zij voelen de dreiging van de rechter. Want wat voor Shell geldt, geldt ook voor hun. 29 grote vervuilers kregen van ons een brief. Nu zijn zij aan de beurt. 

Of sluit je aan bij de meest invloedrijke klimaatorganisatie van Nederland en word lid:

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...