Klimaatduiker Lisa: “de wereld verbeteren houdt mij warm”

Lisa is één van de duikers die meedoet aan de Klimaatduik in Nijmegen: de alternatieve nieuwjaarsduik voor het klimaat. “Ik wil de politiek komend jaar aansporen om de klimaatcrisis serieus aan te pakken.”

Lisa is al jaren bezig met de klimaatcrisis.
“Ik hoorde voor het eerst over klimaatverandering tijdens een uitzending van het jeugdjournaal. Ik was 9 jaar oud. Maar ik snapte al heel goed dat ik met de klimaatbrokken zit die de generaties voor mij hebben gemaakt. Lekker dan! Ik vind het fijn dat meer en meer mensen begrijpen dat we de klimaatcrisis moeten stoppen. Ik voel me niet meer roepende in de woestijn.”

Een feestje zoals het hoort

Tijdens de jaarwisseling heeft Lisa een feestje. Gelukkig is de klimaatduik in Nijmegen pas om 15.00 uur. Met een man of 30 duikt ze van het kunstmatige eilandje, de Spiegelwaal, de ijskoude rivier de Waal in.
“Ik begin het nieuwe jaar óók met een feestje, namelijk de Klimaatduik. De wereld verbeteren en daar aan werken, ook op nieuwjaarsdag… dat houdt mij warm.”

Hier aan de Waal

Lisa beseft dat er veel moet gebeuren in 2020.
“De klimaatcrisis heeft heel veel impact op mensen in arme landen. Maar ook op de dieren en de natuur dichterbij. Denk maar aan de bijen die massaal uitsterven. Dat gebeurt hier aan de Waal ook.”
Lisa is strijdbaar en eist een leefbare wereld. Daarvoor komt ze op 1 januari in actie.
“Zo veel mensen die verandering willen waren afgelopen jaar op straat. We moeten onze aarde beschermen en de CO2 uitstoot terugdringen. Onze overheid doet nog te weinig om ons te beschermen. In 2020 moet dat veranderen.”

Naam hoog te houden

Nijmegen was in 2018 de Groene hoofdstad van Europa. Dat jaar was Nijmegen de groene voorloper van Europa. Er waren extra veel activiteiten en projecten rondom duurzaamheid en klimaat. Maar ook na 2018 speelde klimaat een grote rol in Nijmegen. Dat was onder andere terug te zien in de klimaatprotesten in Nijmegen.
“Wij hebben dus een naam hoog te houden als stad. Ik hoop dat Nijmegen in 2020 de klimaatnoodtoestand gaat uitroepen in onze gemeente. Als de Klimaatduik daarbij helpt is dat mooi meegenomen.”

Help ons een nieuwe Klimaatzaak winnen

Een beter milieu begint bij de grote vervuilers van Nederland. Daarom vroegen wij 30 grote bedrijven om hun klimaatplannen. Sommige bedrijven doen hun best. Maar de rest blijft doorgaan met vervuilen. We bereiden ons voor op een nieuwe Klimaatzaak tegen een grote vervuiler. Help je mee?

Loading...