Klimaatduiker Karen: “het beste medicijn tegen klimaatdepressie”

Karen (55) is één van de bikkels die op 1 januari 2020 de zee in sprint tijdens de Klimaatduik. Ze duikt omdat ze wil dat de overheid meer doet om de klimaatcrisis te stoppen.

Karen zwemt wel vaker in zee: dat krijg je als in Castricum woont. Maar ze is niet de enige die de sprong waagt. Honderden andere waaghalzen, van Schiermonnikoog tot Roermond, duiken ook in het ijskoude water. Zij zijn het er niet mee eens dat we na alle demonstraties, stakingen en protesten, nog steeds geen ambitieus klimaatbeleid hebben. Het water staat ons aan de lippen!

Meteen goed beginnen

"Als je uit zee komt, ben je helemaal vrolijk. Het is echt een heerlijk gevoel. Je bent wakker van kop tot teen. En het is natuurlijk het beste medicijn tegen een klimaatdepressie."

Karin lacht. Want een klimaatdepressie, daar heeft ze gelukkig geen last van. Toch doet ze mee aan de Klimaatduik, omdat het opwarmende klimaat een serieuze bedreiging vormt voor mens, dier en natuur.

"De laatste klimaattop heeft het weer bewezen: er gebeurt echt te weinig. De opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel gaan door. En Nederland ligt grotendeels onder het zeeniveau. Ik bedoel maar... Op 1 januari zitten we altijd vol goede voornemens en plannen. Ik wil meteen goed beginnen en daarom duik ik voor het klimaat."

Puur natuur

Normaal duikt Karin zonder badpak. Maar op 1 januari verwacht ze nog tussen de 60 en 80 andere klimaatduikers. Dus maakt ze deze keer een uitzondering. Als ervaren duiker heeft ze nog wel wat tips in de aanbieding.

"Snel erin en snel eruit. Hou je hoofd droog, dat scheelt echt een slok op een borrel. En heel belangrijk: rustig blijven ademhalen. Je hebt de neiging als je het koude water voelt om hoog te gaan ademhalen. Maar dat is niet handig en niet goed om te doen. Je krijgt het alleen maar kouder als je naar lucht gaat happen. Juist als je rustig en diep ademt hou je de meeste warmte vast, is mijn ervaring. Oh ja, met blote voeten op het zand in de winter is ook echt een 'koupakker'. Met een kartonnetje als matje blijf je warmer."

Behalve dat Karin er zin in heeft, vindt ze het ook belangrijk om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. "Het blijft meer dan nodig om het klimaat onder de aandacht te brengen. Ja, zelfs op 1 januari!"

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...