Kettingzaagprotest op stoep Rabobank tegen ontbossing

Utrecht, 14 december 2018 – Tientallen actievoerders van Milieudefensie en bankklanten zaagden vrijdag met kettingzagen en veel lawaai bomen op de stoep van het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Op deze manier protesteerden zij tegen de jarenlange verwoesting van het regenwoud met geld van de Rabobank. Tegelijkertijd werd actie gevoerd bij de ING en ABN AMRO in Amsterdam.

Milieudefensie laat met deze actie zien wat met het geld van de banken en hun klanten  wordt gedaan: het  regenwoud gaat tegen de vlakte. ABN Amro, ING en de Rabobank investeerden de afgelopen jaren bijna 5 miljard euro in de palmolie-industrie die de wereld op grote schaal ontbossen en daarmee het leefgebied van miljoenen mensen en dieren stelselmatig vernietigen. Milieudefensie spreekt de banken al sinds 2001 aan op de misstanden in de palmoliesector. De drie banken weigeren echter de structurele problemen in deze schandaalsector effectief aan te pakken. 

Ramp

“De banken financieren de verwoesting van het oerwoud in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Dit is een ramp voor het klimaat, de biodiversiteit en de mensen die van het regenwoud leven. Banken weten al ruim vijftien jaar wat er aan de hand is. Toch blijven ze geld steken in deze dubieuze palmoliebedrijven. De tijd van praten is voorbij, het is tijd voor actie," zegt Rolf Schipper, campagneleider Bossen van Milieudefensie.

Wereldwijd

Voor de aanleg van palmolieplantages wordt het tropisch regenwoud in rap tempo gekapt.  Wereldwijd worden elke seconde 169 bomen gekapt: dat zijn ruim vijf miljard bomen per jaar. Volgens schattingen van de FAO is er in de periode tussen 2010 en 2015 jaarlijks 8,8 miljoen hectare natuurlijk bos verdwenen. Dit is een gebied ter grootte van Duitsland en Oostenrijk samen. Dat is elke twee seconden een stuk bos ter grootte van een voetbalveld. Door het kappen van bos dreigen vele diersoorten uit te sterven.

 

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...