Een (h)eerlijk 4-gangen kerstmenu

Kook jij dit jaar het kerstmenu voor familie of vrienden? Dat kan een behoorlijke opgave zijn. Vooral als je dat zo duurzaam mogelijk wil doen. Geen zorgen, wij maken het makkelijk voor je. Want met deze veganistische, biologische en lokale recepten zit je gebakken.

Om je te bedanken voor je steun in 2019 hebben wij samen met biologische online supermarkt Hofweb een exclusief 4-gangen menu samengesteld. Alle ingrediënten zijn biologisch, lokaal én vegan. En je kunt je boodschappen rechtstreeks bestellen bij Hofweb, net als andere verspakketten. We wensen je een (h)eerlijk kerstfeest!

LET OP! Bestel je boodschappen bij Hofweb vóór vrijdagochtend 20 december, 10:00 uur. Dan worden jouw producten maandag 23 december of dinsdag 24 december thuisbezorgd. Ben je te laat? Haal dan de ingrediënten bij een (biologische) supermarkt bij jou in de buurt! 
  1. Voorgerecht: bietencarpaccio
  2. Tussengerecht: twee kleuren soep
  3. Hoofdgerecht: portobello Wellington
  4. Bijgerecht: geroosterde wintergroenten
  5. Bijgerecht: gestoofde appel-cranberry compote
  6. Nagerecht: chocolademousse

Bestel bij Hofweb

Voorgerecht: bietencarpaccio

Deze vegan carpaccio is een perfect, fris voorgerechtje voor de kerst. De verschillende kleuren en texturen maken het een feestje om te eten. De aardse smaak van biet speelt de hoofdrol, en wordt gecombineerd met het zoet-frisse van de sinaasappel en het kruidige van de basilicumtofu.

Bietencarpaccio

Ingrediënten (6 personen)

  • 3 sinaasappels
  • 3 el balsamico-azijn
  • 3 tl agavesiroop
  • 2 kleine gele bietjes
  • 2 kleine rode bietjes
  • 2 kleine chioggia bietjes
  • 50 g pijnboompitten
  • 1 stuk basilicum tofu (200 g)
  • 50 ml olijfolie
  • 100 g rucola

Bestel deze ingrediënten

Bereiding  (25 minuten)

  1. Snijd de onder- en bovenkant van de sinaasappels en snijd rondom de schil eraf. Snijd de sinaasappelpartjes tussen de vliesjes uit, en houd apart tot het serveren. Knijp zoveel mogelijk sap uit alle uiteindes, schillen en kernen die er over blijven en vang het op. Verdeel over drie schaaltjes en voeg aan elk schaaltje 1 eetlepel balsamico azijn, peper, zout en 1 tl agavesiroop toe. Roer goed door elkaar.
  2. Schil de bietjes en snijd in dunne plakjes, bijvoorbeeld met een mandoline. Doe elke kleur biet in een eigen schaaltje dressing, en hussel ze om. Laat in de schaaltjes marineren tot gebruik.
  3. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en laat ze afkoelen op een bord. Snijd de basilicum tofu in kleine blokjes. Verhit de olie in dezelfde koekenpan en bak hierin de tofublokjes krokant en goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar de olie waarin je hebt gebakken, want daarin zit nu ook veel basilicumsmaak.
  4. Verdeel de verschillende kleuren bieten over 6 grote, platte borden. Verdeel daarover de partjes sinaasappel.
  5. Was de rucola en hussel ook deze even om in de overgebleven marinade. Verdeel het over de bietjes.
  6. Bestrooi het gerecht met de pijnboompitten en tofublokjes en druppel er wat van de olijfolie uit de pan overheen.
    Serveer direct.

Serveer dit gerecht met een groene thee of met de Witte Wijn van Neleman.

Tussengerecht: twee kleuren soep

Dit recept is niet moeilijk, maar staat wel heel feestelijk en bijzonder. Om de kleuren van de soep en de tweedeling van dit recept te benadrukken, kunnen ze eigenlijk niet zonder elkaar. De oranje wortelsoep is fris en pittig en de paarse bataatsoep is vol en kruidig. Als je ze samen eet houden ze elkaar in balans.

Hofweb-Feestdagen1-soep.jpg

Ingrediënten voor de oranje soep (6 personen)

  • 250 g rodelika wortels
  • 250 g yacon
  • 1 stengel citroengras
  • 2 tenen knoflook
  • 1 flinke eetlepel wasabi pasta (of meer, als je van pittig houdt!)
  • 500 ml water
  • 1 blokje groentenbouillon
  • zout, versgemalen peper, olijfolie

Ingrediënten voor de paarse soep (6 personen)

  • 250 g paarse bataat
  • 250 g rode kool
  • 1 flinke rode ui
  • 1 el kaneel
  • 400 ml kokosmelk
  • 150 ml water
  • zout, versgemalen peper, olijfolie

Bestel deze ingrediënten

Bereiding van de oranje soep (30 minuten + 20 minuten koken)

  1. Schil de wortelen en de yacon en snijd in stukken.
  2. Kneus de citroengras en de knoflook en snijd de knoflook in grove stukken.
  3. Verhit olijfolie in een soeppan en fruit hierin de groenten, knoflook en citroengras vijf minuten aan. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Voeg de wasabi pasta en de bouillon toe en breng aan de kook. Laat 20 minuten met een deksel op de pan koken tot de groenten zacht zijn.
  5. Pureer de soep met een staafmixer glad.

Bereiding van de paarse soep (30 minuten + 20 minuten koken)

  1. Schil de bataat en snijd de rode kool in stukken.
  2. Pel de rode ui en snijd in parten.
  3. Verhit olijfolie in een soeppan en fruit hierin de groenten vijf minuten aan. Breng op smaak met zout en peper en voeg de kaneel toe. Blus af met de kokosmelk en het water.
  4. Laat 20 minuten met een deksel op de pan koken tot de groenten zacht zijn.
  5. Pureer de soep met een staafmixer glad.

Breng de kleuren samen

  1. Kijk of de soepen ongeveer dezelfde dikte hebben. Als er een veel dikker is, voeg daar dan wat water aan toe.
  2. Maak van een stukje karton met daaromheen plasticfolie (of een stukje aluminiumfolie) een scheidingswand voor in de kommetjes. Het luistert niet heel nauw, maar hoe strakker, hoe beter het resultaat.
  3. Doe beide kleuren soep in een maatbeker en schenk ze tegelijk aan weerszijde van de scheidingswand in de kommetjes. Trek de scheidingswand ertussen vandaan.
  4. Serveer de soep heet. Lekker met brood en kruidenboter.

Hoofdgerecht: portobello Wellington

Het is een leuke uitdaging om een veganistische showstopper te bedenken. En oh, wat zijn we blij dat het bladerdeeg in de webshop van Hofweb veganistisch is. Bladerdeeg is krokant en hartig en je kan er zoveel kanten mee op. Daarnaast is het ook lastig om zelf te maken. Bespaar tijd door het kant-en-klaar te kopen. Wat trouwens helemaal geen overbodige luxe is met kerst. Wij zeggen: met deze portobello Wellington zit je gebakken!

Portbollo_wellington

Ingrediënten (6 personen)

  • 6 portobello's (of grote champignons)
  • 1 zakje grootmoe’s stoofvleeskruiden (20 g, zonder laurierblaadje)
  • 500 g cavolo nero (zwarte palmkool)
  • 1 prei
  • 2 tenen knoflook
  • 50 ml rodewijnazijn
  • 50 ml agavesiroop
  • 100 g amandelen
  • 2 el mosterd
  • 1 rol vegan bladerdeeg (320 g)
  • olijfolie, peper en zout

NB: Het bladerdeeg van Hofweb is vegan. Wil je weten of jouw supermarkt vegan bladerdeeg heeft? Check Vegan Wiki.  

Bestel deze ingrediënten

Bereiding (40 minuten + 30 minuten oventijd)

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Wrijf de portobello’s goed in met olie, peper en zout en de helft van de stoofvleeskruiden. Verhit een koekenpan en bak hierin de portobello’s om en om goudbruin. Laat ze iets afkoelen op een bord.
  3. Was de prei en cavolo nero en snijd ze in reepjes. Snipper de knoflook. Verhit olie in een grote hapjespan en bak hierin de prei, cavolo nero en knoflook in 5 minuten aan. Bestrooi met de rest van de stoofvleeskruiden en blus af met de rode wijnazijn en de agavesiroop. Roer de mosterd erdoor en laat de groenten slinken en het vocht inkoken. Laat iets afkoelen.
  4. Rol het bladerdeeg van de rol en snijd een stuk van 4 cm van de korte kant af, bewaar dit voor decoratie.
  5. Dep de portobello’s goed droog en leg er drie met de bovenkant naar onderen op het midden van het bladerdeeg. Schep er vervolgens de helft van de prei-kool vulling op. Druk goed aan en leg hierop de volgende drie portobello’s met de bovenkant naar boven. Vouw het bladerdeeg met de lange kanten eerst over de portobello’s heen en druk goed samen. Zorg ervoor dat de naden goed geplakt zijn. Vouw dan de korte kanten naar binnen, als een soort cadeautje, en druk goed aan.
  6. Draai het bladerdeegpakket om zodat de naden onderop liggen. Kwast het bladerdeeg in met olijfolie en prik er met een vork gaatjes in. Een patroontje maakt dit gerecht extra feestelijk!
  7. Snijd uit het overgebleven deeg decoraties.
  8. Bak de wellington in 30-35 minuten in het midden van de oven goudbruin. Serveer in 6 plakken met de rest van de prei-kool vulling erbij.

Serveer dit gerecht met de rode wijn van Borjardim.

Bijgerecht: geroosterde wintergroenten

Geroosterde groenten zijn een favoriet bijgerecht bij het kerstdiner. Door verschillende groenten te combineren krijg je een grote, kleurrijke schaal met veel verschillende smaken en texturen. Bij dit gerecht gebruiken we kikkererwten omdat deze veel eiwitten bevatten, en ze lekker krokant worden in de oven. Het simpele knoflooksausje van kokosyoghurt gaat heel goed bij de kruidige garam masala. 
Tip: Geen fan van kokosyoghurt? Vervang het met vegan mayonaise of (ongezoete) soja yoghurt. 

Geroosterde_wintergroenten

Ingrediënten (6 personen)

  • 250 g kleine spruiten
  • 500 g zoete aardappel, oranje en paars
  • 2 blikken kikkererwten (2x400 g)
  • 1 flinke el garam masala
  • 2 tenen knoflook
  • zout, peper en olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • ½ bosje platte peterselie
  • 250 g kokosyoghurt

Bestel deze ingrediënten

Bereiding (25 minuten + 30 minuten oventijd)

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Maak de spruitjes schoon en schil de zoete aardappel. Snijd de zoete aardappel in wedges (in de vorm van wiggen). Laat de kikkererwten uitlekken.
  3. Meng de groenten met een flinke scheut olijfolie, zout, peper en de masalakruiden. Halveer de teentjes knoflook en ‘verstop’ ze tussen de groenten.
  4. Spreid de groenten uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat, en rooster in 30 minuten gaar in de oven. Schep halverwege om.
  5. Hak het 3e teentje knoflook ragfijn met de platte peterselie en meng door de kokosyoghurt. Houd eventueel wat peterselie achter voor de garnering.
  6. Serveer de groenten bij het hoofdgerecht.

Tip: Je kan de groenten alvast snijden en kruiden, en vervolgens tegelijk roosteren met de wellington. Zo staat je kerstdiner in één keer op tafel. Heb je daar geen ruimte voor in de oven? Gaar dan de groenten eerst, vervolgens de wellington en warm de groenten daarna nog even op. Door het bladerdeeg houd de wellington de warmte namelijk erg lang vast. 

Bijgerecht: gestoofde appel-cranberry compote

Dit bijgerecht is een frisse tegenhanger voor de aardse smaken van de portobello Wellington en de geroosterde groenten. Hou je van een stevige bite? Kook de appel en cranberry dan niet te lang zodat er nog veel structuur in zit. Je kan er ook voor kiezen om deze langer door te koken en er een compote van te maken. Door de wijnsuggestie van het hoofdgerecht te gebruiken in dit gerecht, komen alle smaken samen.

appel_cranberry_compote

Ingrediënten (6 personen)

  • 4 friszure appels
  • 150 g verse cranberries
  • 1 el kaneel
  • 1 el olijfolie
  • 2 el rietsuiker
  • 150 ml rode wijn van Bonjardim

Bestel deze ingrediënten

Bereiding (20 minuten)

  1. Schil de appels en verwijder het klokhuis, snijd ze in partjes. Meng de appels met de cranberries en kaneel.
  2. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin het appelmengsel in 5 minuten op middelhoog vuur aan.
  3. Voeg de suiker toe en laat deze karamelliseren. Blus af met de rode wijn en laat dit inkoken tot een stroperige saus.
  4. Serveer de appel-cranberrycompote warm bij het hoofdgerecht.

Tip: Je kan dit gerecht van tevoren maken, en op het laatste moment weer even opwarmen. Of maak het gerecht terwijl de wellington en ovengroenten in de oven zitten.

Nagerecht: chocolademousse

De zachte structuur van zijdetofu leent zich heel goed voor het maken van een chocolademousse. Deze mousse wordt iets zwaarder door de structuur van de tofu, maar de chocoladesmaak is erg intens en de mousse smelt op je tong. De chilli en anijs geven de mousse een kick, zonder dat het erg pittig wordt en de sinaasappel geeft wat extra frisheid en verdieping van de smaak. Deze mousse kan je een dag van tevoren maken en is ook lekker met wat frambozenjam of gehakte nootjes.

chocolademouse

Ingrediënten (6 personen)

  • 150 g pure chocolade 68%
  • 300 g zijdetofu
  • ½ tl chilipoeder
  • ½ tl anijszaad
  • 100 g agavesiroop
  • 1 sinaasappel
  • 2 el cacao
  • 4 takjes munt

Bestel deze ingrediënten

Bereiding (15 minuten + 1 uur opstijven)

  1. Smelt de chocolade au bain-marie. Laat de zijdetofu uitlekken.
  2. Maal de zijdetofu in een mixer fijn met de chilipoeder, het anijszaad en de agave.
  3. Schenk de chocolade erbij en voeg rasp van de sinaasappel en de cacaopoeder toe. Maal tot een egale massa.
  4. Schep de mousse in kleine glaasjes en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  5. Snijd de onder en bovenkant van de sinaasappel en snijd de schil rondom weg. Snijd partjes sinaasappel tussen vliesjes uit.
  6. Versier de chocolade mousse met de munt en sinaasappel.

Lekker met de Bonjardim Dessertlikeur of een rooibosthee.
Tip: Niet zo'n fan van pure chocola? Er is ook een variant met (vegan) witte chocola!

Doe de postcodecheck!
Doe de postcodecheck om er achter te komen of Hofweb bij jou bezorgt. Levert Hofweb nog niet in jouw regio? Dan kan je alle ingrediënten natuurlijk bestellen bij een lokale (biologische) supermarkt. 

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...