Kook jij dit jaar het kerstmenu voor familie of vrienden? Dat kan een behoorlijke opgave zijn. Vooral als je dat zo duurzaam mogelijk wil doen. Geen zorgen, wij maken het makkelijk voor je. Want met deze veganistische, lokale recepten zit je gebakken.
Om je te bedanken voor je steun in 2020 hebben wij samen met Lisa goes Vegan een exclusief 3-gangen kerstmenu samengesteld. Alle ingrediënten zijn lokaal én vegan. We wensen je een (h)eerlijk kerstfeest!
Voorgerecht: Romige paddestoelensoep
Ingrediënten – voor ca. 4 personen
- 300 gram paddenstoelenmix (bijv. shiitakes en kastanjechampignons)
- 1 blik kokosmelk (400 ml)
- 1 ui
- 1 knoflookteen, geperst
- scheutje sojasaus
- 350 ml (paddenstoelen)bouillon
- peper en zout, naar smaak
- (vers) brood voor erbij
Benodigdheden: soeppan, staafmixer
Bereiding
- Snijd de ui in grove ringen. Verwarm een soeppan met wat olie en bak in een paar minuten de ui glazig. Voeg vervolgens de knoflook toe.
- Hak of scheur de paddenstoelen in grove stukken en voeg ze toe aan de pan met uien, samen met de sojasaus, geperste knoflookteen en een klein snufje zout. Laat de paddenstoelen ca. 10 minuten meebakken op laag vuur zodat ze bruiner worden.
- Haal een paar paddenstoelen uit de pan en leg apart voor garnering. Voeg vervolgens de kokosmelk en paddenstoelenbouillon toe aan de pan. Laat even meekoken en meng goed.
- Pureer de soep dan met een staafmixer. Wil je een wat dunnere soep? Voeg dan wat extra bouillon toe. Breng op smaak op met peper en zout.
- Garneer de soep met een paar gebakken paddenstoelen, druppeltje olijfolie en evt. extra zwarte peper. Serveer met een stuk (geroosterd) brood.
> Download het voorgerecht: Romige paddestoelensoep
Hoofdgerecht: Pompoen notenroast
Ingrediënten - voor 10-12 plakjes
- 700 gram Hokkaido pompoen
- 100 gram gerookte amandelen
- 100 gram cashewnoten
- 2 rode uien
- 3 el maïzena
- 1 knoflookteen, geperst
- 2 dadels, ontpit
- 1 bosje tijm
- 1 tl paprikapoeder
- 2 tl komijnpoeder
- peper en zout naar smaak
Vegan jus
- 1 ui
- 3 el sojasaus
- 2 el bloem
- 3 el water
- 1 laurierblad
- 1 tl suiker (optioneel)
- peper en zout
- olijfolie
- water
Benodigdheden: bakblik, keukenmachine, zeefje
Bereiding
- Was en snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 2 cm. Kook de pompoen in 15-20 minuten zacht en gaar.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Giet de pompoen af en laat goed uitlekken.
- Snijd de 2 uien in grove stukken. Voeg nu de pompoenstukjes, dadels, knoflookteen, alle noten en ui in de keukenmachine en laat draaien. Mocht het niet passen, doe het dan in etappes. Mix niet te lang, je wilt nog wel een ‘bite’ houden.
- Doe het pompoenmengsel in een bak en voeg de tijmblaadjes, paprikapoeder, komijnpoeder, geperste knoflookteen en maïzena toe. Meng goed. Het hoort een plakkerig mengsel te vormen.
- Bekleed een bakvorm met bakpapier en verdeel het mengsel in het bakblik. Druk goed aan en bak het ca. 40 minuten in de oven.
- Maak ondertussen de jus: snijd de ui fijn. Pak een soeppan en bak de ui samen met wat (olijf)olie, laurierblad, suiker (optioneel), peper en zout op laag vuur totdat ze donkerbruin worden en karamelliseren. Dit kan ca. 10 minuten duren. Voeg wat water toe en zeef vervolgens voorzichtig het bloem erdoor. Dit zorgt ervoor dat de jus wordt gebonden. Voeg daarna de sojasaus toe en evt. water om de gewenste dikte te creëren. Breng op smaak met extra peper en zout.
- Haal de roast uit de oven en laat afkoelen zodat hij wat steviger wordt. Draai hem eventueel om en leg hem voorzichtig op een mooi langwerpig plateau. Serveer met de jus (vergeet niet het laurierblad eruit te halen.
Serveer met een salade, cranberrysaus en gebakken aardappeltjes.
> Download het hoofdgerecht: Pompoen notenroast
Nagerecht: Smeuïge chocoladecakejes met granaatappelpitjes
Ingrediënten - voor 6-8 cakejes
- 250 gram bloem
- 300 gram suiker
- 220 ml zonnebloemolie
- 180 ml water
- 70 gram cacaopoeder
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- 10 chocoladetabletten van min. 70% cacao
- 1 granaatappel
- (optioneel: poedersuiker)
Benodigdheden: 10 cakevormpjes
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng in een grote kom het bloem, suiker, cacaopoeder, bakpoeder en snuf zout. Meng door elkaar met een garde.
- Voeg vervolgens beetje bij beetje de zonnebloemolie en het water toe. Roer totdat je een glad beslag krijgt. Let op, het is een vrij vloeibaar beslag.
- Giet het beslag voor de helft in de cakevormpjes en druk in het midden van het cakeje 2 chocoladetabletten. Vul aan met extra beslag en strijk glad.
- Bak de chocoladecakejes in ongeveer 30 minuten gaar of totdat een satéprikker er schoon uitkomt.
- Maak ondertussen de granaatappel schoon en haal de pitjes eruit.
- Laat de cakejes even afkoelen en versier met granaatappelpitjes en poedersuiker.
> Download het nagerecht: smeuïge chocoladecakejes met granaatappelpitjes
Eet smakelijk!