Kabinet laat het klimaat vallen als een baksteen

Afgelopen vrijdag werd duidelijk wat we al langer zagen aankomen: dit kabinet laat het klimaat stikken. In de voorjaarsnota draait alles om het steunen van grote vervuilers, terwijl gewone mensen de rekening betalen.

Belangen industrie wegen het zwaarst

In plaats van het afbouwen van fossiele subsidies, worden er nu dus extra fossiele subsidies ingevoerd. Klimaatminister Sophie Hermans (VVD) blijft beloven de klimaatdoelen in 2030 te halen, maar opnieuw worden vooral de belangen van de industrie bediend.

Milieudefensie-directeur Donald Pols reageert: “Ik begrijp dat mensen het vertrouwen in dit kabinet kwijt zijn. Mensen willen klimaatactie, maar zien dat het kabinet hun zorgen niet serieus neemt. Dat blijkt ook uit het onderzoek van het SCP van vorige week.

Wat zijn de plannen precies?

 Minister Hermans presenteerde haar plannen vorige week. Dit zijn de belangrijkste punten:

  • Herinvoering fossiele subsidies: Grote vervuilers krijgen opnieuw miljardensteun via een regeling die eerder was afgeschaft.
  • Verlaging energiebelasting: Geld uit het klimaatfonds - bedoeld voor verduurzaming - wordt gebruikt om fossiele energie goedkoper te maken.
  • CO₂-heffing blijft behouden: Positief is dat de bestaande CO₂-heffing voor bedrijven niet wordt afgeschaft, maar daar is ook alles mee gezegd. Op korte termijn worden deze heffingen namelijk wel verlaagd.

Donald Pols: “In plaats van vervuiling eerlijk te belasten, worden de grootste vervuilers nog steeds beloond. Terwijl gezinnen en kleine ondernemers worstelen met de stijgende kosten, strooit het kabinet met miljarden aan fossiele steun. Het Planbureau voor de Leefomgeving geeft dit kabinet slechts 5% kans om de klimaatdoelen te halen. Dit is onrechtvaardig, onhoudbaar en in strijd met wat nodig is voor een leefbare toekomst."

De olie- en gasbedrijven vieren feest

Niet alleen het klimaatpakket van de minister was slecht nieuws vorige week. De minister maakte ook nog een afspraak met de bedrijven dat ze nog jaren door mogen gaan met opboren van meer gas uit de Noordzee. De wetenschap is heel duidelijk, als we de klimaatdoelen van het klimaatakkoord van Parijs willen halen dan mogen er helemaal geen nieuwe bronnen worden aangeboord.

De afspraak tussen de minister en de gasbedrijven is dus een frontale aanval op de klimaatafspraken.

Kom in actie

Dit kabinet toont aan dat ze vooral oog hebben voor de rijken en de grote bedrijven. Teken daarom onze oproep: ‘Ik wil een ander kabinet’. Een kabinet dat de grote vervuilers laat betalen, en het klimaat wél serieus neemt.

Word supporter van onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Laat zien dat je achter onze nieuwe rechtszaak staat en word supporter.

Loading...