Jumbo gaat als eerste alleen maar duurzame melk verkopen

Hoera! Supermarktketen Jumbo gaat vanaf 2022 alleen nog maar duurzame melkproducten in de schappen zetten. De supermarkt heeft daarover afspraken gemaakt met Milieudefensie. Jumbo is de eerste supermarkt in Nederland die deze stap zet.

Win-win

De productie van melk heeft een grote impact op klimaat en milieu. Zo is oerwoud gekapt voor voer van de koe, produceren we in Nederland veel te veel mest met extra uitstoot van broeikasgassen en vervuild grondwater tot gevolg. Bart van Opzeeland, campagneleider Voedsel: “Petje af voor Jumbo. Wat een mooi nieuws voor het milieu en de natuur. Duurzamere melk spaart het klimaat, grondwater, het grasland en vermindert het mestprobleem. Dit is dus win-win."

Wat houden de afspraken met Jumbo in?

Het grootste deel van de dagverse zuivel van Jumbo is komt al van koeien die 120 dagen per jaar zes uur per dag in de wei staan. Jumbo wil nu in 2020 voor haar huismerk melkproducten alleen nog melk gebruiken van koeien die lekker naar buiten kunnen. Daarnaast verwacht Jumbo van haar leveranciers dat ze vanaf 2022 alleen nog veevoer uit Europa gebruiken. Ook gaat de supermarkt zich inzetten voor weidevogels en een grondgebonden veehouderij.

We zijn we heel blij met de grote stappen die Jumbo heeft genomen, maar we zijn er nog niet! Ook de laatste hindernis moet nog worden genomen: een eerlijke prijs betalen aan de boeren. Om te beginnen moeten de boeren gecompenseerd worden voor de investering die zij moeten doen om de duurzame melk te produceren. Dus Jumbo, zet ook deze volgende cruciale stap op weg naar een eerlijk en duurzaam zuivel aanbod.

En nu de andere supermarkten nog...

Duurzame melk kan. Als de supermarkten meewerken. Dat bewijst Jumbo. Andere supermarkten kunnen nu niet meer achterblijven. Bart van Opzeeland: “Nu Jumbo als eerste supermarkt deze stap heeft gezet, richten we ons op andere supermarkten, zodat duurzamere melk heel normaal wordt.”

Update: onze campagne voor eerlijke melk is eind februari 2018 afgerond. We hebben maar liefst 55.000 handtekeningen verzameld!

Geef tegengas: stuur Shell een sms

Shell moet van de rechter zijn uitstoot met 45% verminderen in 2030. Toch wil Shell vanaf 2024 boren naar gas onder de Wadden. Samen met de Waddenvereniging roepen wij Shell op het unieke waddengebied te beschermen. Doe je mee?

Loading...