english

ING financiert nog steeds foute palmolie

Wist je dat ook ING België geld steekt in foute palmoliebedrijven? Bedrijven die zonder pardon tropisch regenwoud omhakken en land inpikken. Lees waarom die financiering zo fout is en wat jij er aan kan doen.

Laat ING weten dat jij niet wil dat jouw geld in palmolie wordt gestopt.

Onderzoek toont opnieuw hoe fout palmoliebedrijven zijn

Uit een recent rapport van FIAN blijkt dat ING België geld steekt in landroof en mensenrechtenschendingen. Dat gebeurt via palmoliebedrijf Socfin. FIAN is een Belgische organisatie die opkomt voor mensenrechten en eerlijke voedselproductie. 

> Bekijk het hele rapport

Palmoliebedrijf Socfin pleegt op grote schaal landroof

In Sierra Leone zijn ruim 32.000 mensen land kwijt geraakt. De regering gaf hun land aan palmoliebedrijf Socfin om er plantages aan te leggen. De bewoners kunnen niet langer van hun land leven. Door de komst van Socfin zijn ze de toegang tot hun land kwijt en raakten water en grond vervuild.

Bewoners van Sierra Leone worden slecht behandeld

De mensen van Chiefdom Malen in Sierra Leone zijn niet alleen hun land kwijt. Ze zijn zwaar geïntimideerd en onder druk gezet. En kregen geen goede compensatie. Ook zijn de werkomstandigheden op de plantages van Socfin beroerd en is de natuur, de biodiversiteit en de waterkwaliteit sterk aangetast.

Palmoliesector keer op keer in de fout

De situatie in Chiefdom Malen is niet uniek. Verschillende onderzoeken laten zien dat palmoliebedrijven keer op keer in de fout gaan. ABN AMRO, ING en Rabobank weten al jaren dat ze via deze weg investeren in de kap van tropisch regenwoud. Met landroof en mensenrechtenschending als gevolg. En de palmoliesector breidt zich wereldwijd razendsnel uit.

Steek ons geld niet in palmolie

In totaal zijn al meer dan 100.000 ansichtkaarten getekend. Met de boodschap aan ING, Rabobank en ABN AMRO: steek ons spaargeld niet in de palmolie industrie.

Zorg voor elkaar en de toekomst

Het gaat nu maar om 1 ding: het oplossen van de coronacrisis. Samen kunnen we deze crisis aan. Toch is het verstandig om ook alvast vooruit te kijken: naar de economische crisis en de klimaatcrisis. Want hoe willen we verder? Door nu naar de toekomst te kijken, komen we hier samen beter uit.

Loading...