ING zegt nee en blijft klimaat vervuilen

De meest vervuilende bank van Nederland gaat door met financieren van vervuiling en houdt zich niet aan het klimaatakkoord van Parijs. Dat bleek bij de jaarvergadering van ING. Milieudefensie was met tientallen aandeelhouders aanwezig om bewijs te verzamelen voor een mogelijke rechtszaak.

Geen verantwoordelijkheid

Milieudefensie stelde met tientallen aandeelhouders telkens dezelfde vraag "gaan jullie je CO2-uitstoot verminderen met minimaal 45% in 2030?" Daarmee zou de bank zich houden aan het klimaatakkoord van Parijs. De CEO draaide om het antwoord heen. De bank wil wel haar eigen kantoren en bedrijfsvoering verduurzamen, maar neemt onvoldoende verantwoordelijkheid voor de uitstoot van de klanten die ze financiert. 99,9% van ING’s uitstoot zit niet in de eigen bedrijfsvoering. Volgens de uitspraak in de Klimaatzaak die Milieudefensie won van Shell, zijn bedrijven daar wel degelijk verantwoordelijk voor.

Peer de Rijk, campaigner bij Milieudefensie: "ING is de meest vervuilende bank van Nederland. Daarom is het extra pijnlijk om de CEO in een reactie op onze vragen te horen beweren dat die 45% vermindering van de CO2-uitstoot voor de hele wereld geldt, maar niet voor de bank. Alsof andere bedrijven door harder te lopen, de uitstoot van ING kunnen compenseren. Zo werkt het niet."

Je geld of de rechter

ING staat op de lijst van grote vervuilende bedrijven waar Milieudefensie mogelijk een nieuwe klimaatrechtszaak tegen aanspant. Uit een recent rapport van BankTrack blijkt dat ING opnieuw de meest vervuilende bank van Nederland is. In 2022 financierde ING voor meer dan 5 miljard dollar fossiele bedrijven. Zo’n 70 vrijwilligers van Milieudefensie vroegen CEO Steven van Rijswijk daarom tijdens de aandeelhoudersvergadering met klem of ING per direct beleid maakt dat in lijn is met internationale klimaatafspraken. De bank financiert nog steeds bedrijven met veel CO2-uitstoot, zoals olie- en gasconcerns. Deze gefinancierde uitstoot, goed voor 99,9% van de totale uitstoot, moet ING fors terugdringen. 

Ook afgelopen zondag actie bij ING

Op de zondag vóór de vergadering stonden wij samen met Fossielvrij en Extinction Rebellion met zo’n 500 mensen voor de deur van het ING hoofdkantoor in de Amsterdamse Bijlmer. Voor 1 dag werd het Cumuluspark, het territorium van ING, omgetoverd tot een klimaatfestivalterrein. De dag, met sprekers uit Ghana, de VS en Nederland en optredens van brassband Ritmo en rapper CJaye, stond in het teken van klimaatrechtvaardigheid. De grote fossieldino (ECT-Rex), al in de jaren ‘80 gebruikt door Friends of the Earth (waar Milieudefensie onderdeel van is) liet perfect zien waar het probleem met ING zit.

Foto: 500 demonstranten afgelopen zondag bij ING

Activist John Beard van het Port Arthur Community Action Network in Texas sprak vurig op het podium over de gezondheidsproblemen die ontstaan door de industrie in zijn woonplaats: “ING financiert het soort bedrijven dat nóg meer vervuiling, nóg meer ellende en nóg meer sterfgevallen veroorzaken in onze gemeenschap” [vertaling uit het Engels].

john beard.jpeg
Foto: John Beard van Port Arthur Community Action Network voert actie bij het ING-kantoor

Ook Susana Arthur van Ghana Environmental Advocacy Group legde de nadruk op de grote ongelijkheid die ING veroorzaakt: “In de afgelopen 12 jaar heeft Ghana slechts $4 miljard verdiend op een totale omzet van $25 miljard van het Jubilee Field, mede gefinancierd door ING. Van dit bedrag is $0 gereserveerd voor deze gemeenschappen, die blijven lijden onder de gevolgen van deze olie-exploitatie. We zeggen nu: Genoeg van het onrecht, genoeg van de vernietiging van het milieu, genoeg van de intimidatie van onze vissers.”

Fotografie: Muzi Ndiweni/Milieudefensie

 

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...