Huiseigenaren in problemen als klimaatbeleid niet eerlijker wordt

Heb jij een koophuis en een lager of een middeninkomen? Dan zou je zomaar financieel in de problemen kunnen komen als het klimaatbeleid van het kabinet niet eerlijker wordt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat onderzoeksbureau Ecorys voor Milieudefensie deed. Milieudefensie wil een comfortabel, energiezuinig huis bereikbaar maken voor iedereen.

Extra ondersteuning nodig

Het kost huiseigenaren gemiddeld € 18.000 om van het gas af te komen. Subsidies dekken maar een kwart van de kosten, de rest moet je zelf betalen. Dat geld hebben de meeste mensen niet. En dan heb je alleen nog maar je cv-ketel vervangen door duurzame warmte en je huis geïsoleerd. Zonnepanelen zitten daar nog niet bij. Zonder extra ondersteuning, komen veel huiseigenaren in de problemen.

Maak het klimaatbeleid eerlijker

Milieudefensie vraagt het kabinet om het klimaatbeleid eerlijker te maken. Bijvoorbeeld door subsidies eerlijker te verdelen. Die komen nu vooral terecht bij hogere inkomens. Er is ook méér geld nodig om gewone Nederlanders te ondersteunen. Dat kan het beste van grote, vervuilende bedrijven komen. Die betalen nu nog nauwelijks mee aan het klimaatbeleid, terwijl ze het meeste broeikasgas uitstoten.

Iedereen een energiezuinig huis

Donald Pols, directeur van Milieudefensie: “De meeste Nederlanders dragen graag bij aan de omschakeling naar een gasvrije toekomst. Maar huiseigenaren kunnen zich lang niet altijd een warmtepomp of een goed geïsoleerd huis veroorloven. Wij vinden het niet eerlijk als mensen met weinig of geen eigen geld in de problemen raken. We moeten het samen doen. Daarom zeggen wij tegen het kabinet: Maak een comfortabel en energiezuinig huis bereikbaar voor iedereen.”

Teken voor eerlijk klimaatbeleid

Begin dit jaar doet zich een mooie kans voor om het klimaatbeleid eerlijker te maken. Dan wil het kabinet namelijk een nieuw energieakkoord afspreken met bedrijven en milieuorganisaties. In dat akkoord staat hoe we de uitstoot van broeikasgassen in Nederland gaan verminderen. Wij gaan ervoor zorgen dat het een eerlijk akkoord wordt. Zorg jij dat wij straks sterk aan tafel zitten?

Hier vind je het onderzoek van Ecorys uit 2018. Dit onderzoek toont aan dat vooral mensen met een koophuis en een lager of middeninkomen in de problemen dreigen te komen als het klimaatbeleid niet eerlijker wordt.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...