english

Honderden demonstranten veroorzaken lokale beving

Het verzet tegen de gaswinning groeit. Honderden Groningers en anderen uit het hele land demonstreerden op zaterdag 24 september 2016 tegen het gasbesluit. Ze hebben bij het NAM hoofdkantoor in Assen een lokale aardbeving opgewekt. De dag ervoor stemde het kabinet in met het nieuwe winningsplan: 120 miljard kuub gas, de komende 5 jaar. Milieudefensie vindt het onbegrijpelijk dat winst nog steeds belangrijker is dan veiligheid.

De demonstratie, georganiseerd door de Coalitie Gasverzet Groningen, begon in de vorm van drie tochten die samenkwamen bij het NAM hoofdkantoor; een wandeltocht, een fietstocht en een trekkertocht.

De aanwezigen sprongen massaal in hetzelfde tempo en zagen de bevingsmeter oplopen. Een alarmsignaal klonk en de lokale beving was om 15:00 uur een feit. De boodschap van Groningers is helder: NAM, stop de gaswinning, betaal alle schade en pak je biezen!

De politiek zet met het nieuwe winningsplan Groningers vijf jaar buitenspel. Ze hebben daarom geen andere keus dan zich direct tot de NAM te richten. Zolang de gaswinning doorgaat, gaan de protesten door. De gaskraan moet dicht zodat de aardbevingen afnemen en klimaatverandering stopt.

In dezelfde week protesteerde Milieudefensie samen met een groep Groningers ook al bij een gaswinningslocatie van de NAM in Hoogezand-Sappemeer. Zij klommen met ladders over het hek en hielden spandoeken op met de tekst: ‘Samen gas terug’. Ze werden uiteindelijk door de politie verwijderd. 


Foto: (c) Eelco Schouten / Milieudefensie

Het klimaatmanifest - Voor en door jongeren

De klimaatcrisis stormt op ons af. Maar er gebeurt nog steeds veel te weinig. Het klimaatbeleid bepaalt of jongeren straks nog een toekomst hebben. Daarom zijn Jongeren Milieu Actief en 6 politieke jongerenorganisaties samen in actie gekomen. Samen met Jan Terlouw stelden zij een klimaatmanifest op. Hierin roepen de jongerenorganisaties de grote politieke partijen op om tijdens de formatie te kiezen voor eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Help jij mee?

Loading...