Honderden demonstranten veroorzaken lokale beving

Het verzet tegen de gaswinning groeit. Honderden Groningers en anderen uit het hele land demonstreerden op zaterdag 24 september 2016 tegen het gasbesluit. Ze hebben bij het NAM hoofdkantoor in Assen een lokale aardbeving opgewekt. De dag ervoor stemde het kabinet in met het nieuwe winningsplan: 120 miljard kuub gas, de komende 5 jaar. Milieudefensie vindt het onbegrijpelijk dat winst nog steeds belangrijker is dan veiligheid.

De demonstratie, georganiseerd door de Coalitie Gasverzet Groningen, begon in de vorm van drie tochten die samenkwamen bij het NAM hoofdkantoor; een wandeltocht, een fietstocht en een trekkertocht.

De aanwezigen sprongen massaal in hetzelfde tempo en zagen de bevingsmeter oplopen. Een alarmsignaal klonk en de lokale beving was om 15:00 uur een feit. De boodschap van Groningers is helder: NAM, stop de gaswinning, betaal alle schade en pak je biezen!

De politiek zet met het nieuwe winningsplan Groningers vijf jaar buitenspel. Ze hebben daarom geen andere keus dan zich direct tot de NAM te richten. Zolang de gaswinning doorgaat, gaan de protesten door. De gaskraan moet dicht zodat de aardbevingen afnemen en klimaatverandering stopt.

In dezelfde week protesteerde Milieudefensie samen met een groep Groningers ook al bij een gaswinningslocatie van de NAM in Hoogezand-Sappemeer. Zij klommen met ladders over het hek en hielden spandoeken op met de tekst: ‘Samen gas terug’. Ze werden uiteindelijk door de politie verwijderd. 


Foto: (c) Eelco Schouten / Milieudefensie

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...