Op 4 mei mobiliseerde de Asamblea opnieuw de bewoners van Mar del Plata . Deze keer door gezamenlijk "NO A LAS PETROLERAS" ("Nee tegen de oliemaatschappijen") te vormen. Ik was erbij om onze vrienden aan de andere kant van de wereld te steunen. Lees meer over hun verzet.
De Argentijnse kuststad Mar del Plata is het epicentrum in Argentinië van het verzet tegen oliewinning in de diepzee. Het is een stad met ongeveer 650.000 inwoners in het zuiden van de provincie Buenos Aires en ontvangt 8 miljoen toeristen per jaar, vooral in de zomer. Daardoor is Mar del Plata de nummer één toeristische stad van de regio, en tevens de belangrijkste haven voor de visserij van het land.
In de zomer van 2021 betraden ongewenste vervuilers het toneel: YPF, de nationale Argentijnse oliemaatschappij, Equinor (voorheen Statoil) en Shell. Shell is al geruime tijd in het hele land aanwezig, maar wil nu ook offshore gaan opereren. De bewoners van Mar del Plata verzetten zich fel hiertegen, en heeft inmiddels de eerste juridische overwinning binnen.
In juli 2021 kwamen de burgers van Mar del Plata bij elkaar om hun stem te laten horen tijdens een openbare hoorzitting die vanwege de grote opkomst 3 dagen duurde. Op dat moment zei 95 procent van de deelnemers duidelijk "nee” tegen oliemaatschappijen in de Argentijnse Zee.
De Argentijnse regering droomt ervan een oliegrootmacht te worden, geïnspireerd door Brazilië (een land met een enorme oliereserve voor de kust van Rio de Janeiro). Na Petrobrás neemt Shell hier de tweede plaats in in het aantal offshore blokken. Daarom heeft de Argentijnse regering in december 2021, tussen Kerstmis en Nieuwjaar, toestemming gegeven voor de seismische exploratie in het inmiddels beruchte CAN-100 blok, op 315 km van de kust van Mar del Plata.
Wat is seismische exploratie?
Om er achter te komen of er daadwerkelijk gas of olie onder de zeebodem ligt veroorzaken kanonnen luide schokgolven. Deze explosies onder water zorgen er onder andere voor dat vissen op de vlucht slaan, gestrest raken en dieren doof worden of gehoorschade oplopen. Dit proces is ook verwoestend voor de gemeenschappen die afhankelijk zijn van de oceaan om te overleven, bijvoorbeeld door toerisme of visserij.
Volgens het Observatorio Petrolero Sur (Opsur), dat wordt ondersteund door Milieudefensie, zouden de boringen naar olie 1500 meter onder water op een diepte van 2000 meter moeten gebeuren. Daar zijn de bewoners van Mar del Plata allesbehalve blij mee.
Het antwoord van de bevolking op de dreigende de seismische exploratie liet niet lang op zich wachten: zelf georganiseerd in de Asamblea por un mar libre de petroleras ("Assemblee voor een zee zonder oliemaatschappijen") gingen de mensen op 4 januari massaal de straat en het strand op: maar liefst 3.000 betogers! De demonstratie kreeg navolging in andere steden, inclusief de hoofdstad van het land. En zo werd de Atlanticazo of Oceanazo geboren.
Tegelijkertijd startten ze ook een juridische procedure omdat de seismische exploratie alleen al een negatief effect heeft op de unieke zeedieren. En omdat het verplichte overleg met de bevolking was genegeerd. De rechtbank heeft de bevolking voorlopig gelijk gegeven. De seismische exploratie is uitgesteld, maar de zaak wacht nu op de definitieve uitspraak van het federale hof van beroep. Daarom blijven de bewoners van Mar del Plata en andere kuststeden elke 4e van de maand demonstreren.
Ik was er namens Milieudefensie bij tijdens de demonstratie van 4 mei op het strand van Mar del Plata. Om onze vrienden de Asamblea en Opsur te steunen, Shell in de gaten te houden, onze strijd te verenigen en te mobiliseren. Zodat olie, kolen en gas voorgoed in de grond blijven.
Lees ook: "Laat de kust met rust"
Over juridische overwinningen gesproken: op 26 mei wonnen we onze Klimaatzaak tegen Shell. De rechter oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 teruggebracht moet hebben met 45%. Een fantastische overwinning. Helaas gaat Shell tegen deze beslissing in hoger beroep. Wij nemen het op tegen een van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons nog een keer te winnen van Shell?
Foto bovenaan: dronefoto van de actie "NO A LAS PETROLERAS" van de Asamblea por un mar libre de petroleras.
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.