Hadden onze banken kunnen voorkomen dat een dorp werkloos werd door een palmolieplantage?

Wat hebben ABN AMRO, ING en de Rabobank te maken met het verdwijnen van de werkgelegenheid in het dorp van Hamdalis? Te veel, zoals we zullen laten zien. Met regels voor investeerders kunnen we dit soort misstanden voorkomen.

Heel dorp raakt werk kwijt

Hamdalis woont in Pungkat, een dorp op Sumatra (Indonesië). In een paar jaar tijd is de omgeving van zijn dorp volledig veranderd. Waar vroeger bos stond, staat nu een gigantische palmolieplantage van palmoliebedrijf PT SAL. Hamdalis is botenbouwer, net als veel andere mannen uit het dorp. Maar met het verdwijnen van het bos, raakte het dorp ook haar belangrijkste bron van inkomsten kwijt.

9 maanden in de cel

Vier jaar geleden zat Hamdalis negen maanden in de cel. Veroordeeld voor brandstichting. Samen met de andere mannen uit zijn dorp had hij negen grote graafmachines in brand gestoken. Graafmachines waarmee ‘hun’ oerwoud werd vernietigd, om er oliepalmen te planten. Hamdalis en zijn dorpsgenoten probeerden uit onmacht en boosheid het werk van het palmoliebedrijf te saboteren: ”We hadden al allerlei brieven gestuurd aan PT SAL. We kregen geen antwoord, niets hielp. Onze bron van inkomsten werd verwoest.”

hamdalis2.jpg

Apen komen naar het dorp voor voedsel

Hamdalis ging vroeger gewoon het bos in om hout te halen. Hamdalis: “Nu ben ik bijna twee maanden weg om aan voldoende hout te komen. In die tijd kan ik dus geen boten bouwen.” Zijn vrouw moest er in haar eentje voor zorgen dat haar gezin overleefde: "Ik heb alles verkocht wat ik kon verkopen.” Maar het gebrek aan werk is niet het enige gevolg van de komst van de plantage. Apen komen nu naar de dorpen om voedsel te zoeken. De rivier, die vroeger zorgde voor vers water en vissen, is nu bruin door de kunstmeststof die op de palmolieplantage wordt gebruikt.

Stop Foute investeringen

PT Sal is voor een groot deel in handen van een mega-palmoliebedrijf, First Resources uit Singapore.
ABN AMRO, ING en Rabobank bieden al jaren investeringsfondsen aan met aandelen in First Resources. Voor zover wij weten is dit nog steeds het geval. Milieudefensie wijst deze Nederlandse banken al jaren op de gevolgen van bedrijven als PT SAL voor mensen als Hamdalis. Maar er verandert niets. Daarom vragen wij nu aan de Nederlandse overheid om met regels te komen voor investeerders. Er zijn regels nodig die ervoor zorgen dat onze banken niet meer investeren in projecten zoals in Pungkat.

Wil je meer lezen over de misstanden in de palmolie-industrie? Lees dan ons Zwartboek (gepubliceerd 17 juni 2018).

 

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...