Hoe de Europese Commissie de parlementen buitenspel wil zetten bij CETA

Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, heeft de aanval geopend op het recht van onze Tweede Kamer om over het EU-Canada-verdrag CETA te stemmen. Hij heeft een plan om CETA door te drukken. Als hij slaagt, dan staan de nationale parlementen buitenspel en kunnen wij fluiten naar ons referendum over CETA.

Officieel presenteert de Europese Commissie haar voorstel over de besluitvorming over CETA volgende week, maar Juncker maakte gisteren al bekend hoe hij de nationale parlementen buitenspel denkt te kunnen zetten.

  1. De Europese Commissie zal voorstellen dat CETA alleen een zogenaamde EU-competentie is en dus geen 'gemengd verdrag'.
  2. De lidstaten moeten hierover besluiten, maar ze kunnen het voorstel van de Commissie alleen wijzigen als alle lidstaten het daar over eens worden.
  3. Daarnaast zal de Commissie voorstellen om CETA aan te merken als een verdrag dat door een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten goedgekeurd kan worden. Dat betekent dus geen vetorecht voor lidstaten.
  4. Eerder waren alle lidstaten het er over eens dat CETA ook door de nationale parlementen geratificeerd moest worden, maar de Commissie heeft het voor elkaar gekregen om Italië op andere gedachte te brengen. Italië zal de Commissie helpen om de nationale democratieën buitenspel te zetten.

Privileges voor multinationals

Zo worden we dus een verdrag ingerommeld dat volstaat met privileges en bescherming van multinationals - waar ook veel Amerikaanse bedrijven, zoals Monsanto, McDonalds en ExxonMobil, gebruik van kunnen maken -, dat zal leiden tot nog meer industriële, niet-duurzame landbouw en nog meer klimaatvervuiling.

Ploumen moet onze democratie beschermen

Minister Ploumen heeft al laten weten dat ze vindt dat de Tweede Kamer het laatste woord moet krijgen. En er zijn meer lidstaten die protest aantekenen. Maar een mening is niet genoeg. We verwachten van Ploumen dat ze pal staat voor de democratie en samen met andere lidstaten de ondertekening van CETA zal blokkeren, als de parlementen niet het laatste woord krijgen. Als Ploumen daartoe bereid is en genoeg andere lidstaten meekrijgt, dan is het de Europese Commissie die buitenspel komt te staan.

We gaan de komende tijd alles op alles zetten om dit spelletje met onze democratie te stoppen.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...