Hoe CETA een wapen is van Amerikaanse multinationals: onze top 8

Als CETA doorgaat, heeft dat enorme gevolgen voor de belangen van mens, dier en milieu. Ik heb 8 Amerikaanse multinationals voor je op een rijtje gezet die CETA kunnen gebruiken tegen onze democratie.

CETA is een handelsverdrag tussen de EU en Canada, maar biedt ook bescherming aan niet-Canadese bedrijven die in Canada wel een vestiging hebben. Vooral Amerikaanse bedrijven zijn sterk vertegenwoordigd in Canada en krijgen daardoor met CETA de mogelijkheid om claims in te dienen tegen Nederland en andere EU-landen, of daarmee te dreigen.

Help mee om CETA te stoppen

Dit zijn acht van de grootste Amerikaanse multinationals met grote belangen in Nederland.


1. Coca Cola's recht op water


In Dongen staat een Coca-Colafabriek. De fabriek gebruikt lokaal grondwater voor de frisdranken. Maar het grondwater daalt snel. Bedrijven kunnen CETA inschakelen als ze minder toegang tot ons water hebben. Wat doet Coca Cola als we besluiten dat we het water voor onze natuur of ons eigen drinkwater nodig hebben?

2. De Amerikaanse baas van onze havens

Investeringsbank Goldman Sachs is 50 procent eigenaar van 8 terminals in de Rotterdamse, Amsterdamse en Zeeuwse haven, en verdient vooral aan de handel in steenkool en olie. Op het moment dat er ook stevig klimaatbeleid voor onze havens komt, zal Goldman Sachs in elk geval dolblij zijn met CETA.

3. Cargill houdt ons zoet

Cargill verdient in Nederland veel geld aan de productie van zoetstoffen. Onlangs wist het nog te voorkomen dat Nederland een suikertax invoert. Maar mochten we alsnog de moed verzamelen om kinderen te beschermen tegen teveel ongezonde suikers, dan krijgt Cargill met CETA een krachtig wapen om dat aan te vechten. En ze weten hoe het werkt. Cargill startte eerder al claimzaken tegen een Poolse en een Mexicaanse suikertax en won.

4. Het verzet van ExxonMobil

ExxonMobil heeft onlangs nog 1 miljard euro geïnvesteerd in zijn raffinaderij in de Rotterdamse haven.  Ze verwachten dat ze nog vele tientallen jaren lang door kunnen met het maken van benzine, kerosine en diesel. Dat is ondenkbaar als we klimaatverandering willen remmen. Maar hoe snel grijpt ExxonMobil naar CETA als we ingrijpen? Er staan al 5 eerdere claimzaken op hun naam via andere handelsverdragen, waaronder twee tegen Canada.

5. Google's recht op belastingvrije diensten


Iedereen gebruikt Google. En Google verdient daar geld aan. Maar Google en andere internetbedrijven betalen veel minder belasting over die winst dan 'fysieke' bedrijven. Frankrijk wil daarom een digitax invoeren, maar dit wordt fel bestreden door de lobbyclubs van Google, Facebook, Apple en anderen. CETA zou ze mogelijk een extra wapen geven om terug te vechten.

6. Bij Philip Morris blijft de schoorsteen roken


In Bergen op Zoom staat een sigarettenfabriek van Philip Morris, onder andere bekend van Marlboro. Philip Morris is erg creatief met schadeclaims via handelsverdragen. Ze klaagden Australië en Uruguay aan, vanwege eisen aan sigarettenpakjes. Philip Morris kreeg uiteindelijk geen gelijk, maar andere landen zagen van schrik wel af van vergelijkbare regels.

7. In de pijpleiding van Halliburton

Halliburton kennen we als het bedrijf van de voormalige Amerikaanse vice-president Dick Cheney, dat flink kon verdienen aan de oorlog in Irak. Maar het heeft ook vestigingen in Nederland en legt hier fossiele infrastructuur aan, bijvoorbeeld voor de NAM.

8. Hoe hard rent Nike weg van zijn verantwoordelijkheid?


Nike's Europese hoofdkantoor staat in Hilversum. En Nike heeft een voordelige afspraak met de Nederlandse belastingdienst gemaakt. Over vrijwel al hun verkopen in Europa, Azië en Afrika hoeven ze maar zo'n 13 procent belasting te betalen. Misschien komt er een tijd dat Nederland bij zinnen komt. Maar CETA zou Nike kunnen helpen om pogingen daartoe aan te vechten.

Help ons CETA te stoppen! Ga naar wijstoppenceta.nl en stuur een mail aan een Kamerlid

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...