english

Hey PFZW, waar blijft jullie eigen klimaatplan?

Wij stonden samen met onze Operatie Klimaatgroep Utrecht voor de poort van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Wij vroegen het fonds hoe het staat met hun klimaatplan. Hoe gaat PFZW voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs?

Bouw jij pensioen op in Nederland? Dan betaal je maandelijks een bedrag aan jouw pensioenfonds. Maar wist jij dat pensioenfondsen dit geld investeren om winst te maken? Op het eerste gezicht lijkt dat niet zo erg, want zo laten ze de pensioenpot groeien. Maar de meeste pensioenfondsen investeren jouw geld ook nog steeds in vervuilende sectoren, zoals kolen, olie en gas. Zo jagen ze de klimaatcrisis verder aan.

Het klimaatbeleid van Pensioenfonds Zorg en Welzijn

Pensioenfonds Zorg en Welzijn investeert maar liefst €4,2 miljard in fossiele brandstoffen (olie, kolen en gas). Eind 2020 ging 83% van de energiebeleggingen van het fonds naar fossiele energie, en maar 17% naar duurzame energie. Dat kan en moet beter!

Estafette-actie voor de poort

Daarom voeren organisaties deze week een estafette-actie voor de poort van PFZW. En wat blijkt? Samen druk uitoefenen werkt! Gisteren kondigde het fonds al aan dat het in 2024 alleen nog wil beleggen in bedrijven met een klimaatplan dat voldoet aan het klimaatakkoord van Parijs.

Te weinig, te laat

Dat klinkt mooi en aardig, maar het is niet genoeg. Want PFZW wil nog minstens 2 jaar blijven beleggen in olie- en gasbedrijven die de klimaatcrisis aanwakkeren. Zo gaat kostbare tijd verloren. Daarom gaat de estafette-actie gewoon door en staan wij vandaag voor de poort van het fonds.

PFZW, waar blijft jullie klimaatplan?

Wij zijn benieuwd wat PFZW nog meer wil doen om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen. Daarom stuurden wij PFZW in januari een brief, waarin we het bedrijf vragen om een klimaatplan. 15 april hebben ze dit bij ons ingeleverd. Maar zijn ze goed genoeg? We laten het nu grondig onderzoeken door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Dat kost een hoop geld. Help je mee?

Hoe groen is jouw pensioen?

Ben je benieuwd waarin jouw pensioenfonds jouw geld belegt? Via De Eerlijke Pensioenwijzer check je hoe pensioenfondsen presteren op thema’s zoals natuur, klimaat, dierenwelzijn, gendergelijkheid en mensenrechten. (On)tevreden met jouw pensioen? Stuur ze gelijk een klacht of compliment.

Zorg dat Shell zich aan de uitspraak van de rechter houdt

Wat is dat toch met Shell? Vorig jaar veroordeelde de rechter het bedrijf. De uitstoot moet in 2030 met bijna de helft omlaag. Maar ze doen niks. Dat brengt wereldwijd mensenlevens in gevaar. Spreek de verantwoordelijke bestuursleden van Shell daarom persoonlijk aan en stuur ze nu een kaartje.

Loading...