Het Europees Parlement steunt CETA, wat nu?

Europarlementariërs hebben vandaag, met hun stem voor handelsverdrag CETA, een kans gemist om op te komen voor de belangen van ons klimaat, werknemers, boeren en consumenten.

Overheden en inwoners hebben niets te winnen. Wie wel? Multinationals en aandeelhouders die kortetermijnwinst belangrijker vinden dan een duurzame economische toekomstaldus Freek Bersch van Milieudefensie. In een wereld waarin de ongelijkheid steeds groter wordt en met een klimaatcrisis voor de deur is het laatste dat we nodig hebben een handelsovereenkomst die dit alleen nog maar verergert.

Ceta kan nog tegengehouden worden

Nu het plan door het Europees Parlement is goedgekeurd is het de beurt aan de nationale en regionale parlementen. Alle 38 nationale en regionale parlementen in Europa moeten nu namelijk ook zelf over het handelsverdrag stemmen. Als Nederland of een andere EU- land het verdrag niet goedkeurt , dan wordt het hele verdrag opgeschort en dan moet het Europees parlement er opnieuw naar kijken. In Nederland kunnen we daarnaast een referendum inzetten. Freek Bersch: “als onze volksvertegenwoordigers dit foute verdrag niet verwerpen, dan moeten we het zelf doen. In Nederland steunen al 200.000 mensen ons plan voor een referendum”.

Ceta treedt voorlopig in werking, wat betekent dat?

De voorlopige inwerkingtreding heeft een hoop gevolgen, hieronder onze top 5

1. Daling Belastinginkomsten: Beide partijen schaffen bijna 99 procent van alle importheffingen af, Canada en de Europese Unie lopen daarmee miljoenen aan belastinginkomsten mis.

2. Oneerlijke concurrentie: Canada heeft lagere productie-, arbeids-, milieu- en dierenwelzijnstandaarden. Dat betekent dat zij goedkoper kunnen produceren dan landen in de Europese Unie. Met als gevolg dat onze concurrentie positie op veel vlakken enorm verzwakt wordt.

3. Meer teerzand en schaliegas: Omdat veel restricties onder het verdrag wegvallen kan Canada makkelijker teerzandolie en schaliegas naar de Europese Unie exporteren. Beide fossiele energiebronnen zijn slecht voor het klimaat en de productie ervan heeft een verwoestend effect op het milieu en de natuur.

4. De chloorkoe en kiloknallers vol groeihormonen: De chloorkip komt er niet, maar de chloorkoe wel. Rundvlees mag in Canada worden behandeld en gewassen met chloor. Bovendien worden runderen en varkens in Canada vlak voor de slacht ingespoten met groeihormoon ractopamine.  Dat is hier verboden vanwege zorgen over de gevolgen voor onze gezondheid. Het vlees komt bovendien van megastallen. Canadese kiloknallers kunnen vanaf volgende maand al in de schappen van de supermarkt liggen.

5. Amerika via de achterdeur: CETA is een achterdeur voor multinationals uit de Verenigde Staten. Zo’n 80 procent van de Amerikaanse grote bedrijven heeft een vestiging in Canada en kan zich langs die weg ook storten op de Europese markt. Bedrijven uit de Verenigde Staten zijn al volop aanwezig op de Europese markt. Nieuw is dat zij, als  CETA volledig is goedgekeurd,  gebruik kunnen maken van nieuwe rechten. Deze geven hen extra bescherming, ze kunnen onze overheid straks  aanklagen als ze zich benadeeld voelen door nieuwe wetten die bijvoorbeeld zijn opgesteld voor de bescherming van ons milieu. 

Worden we er, ondanks alle nadelen, rijk van?

Was het maar waar, dan leverde het tenminste nog iets op. Volgens de Joint Study van de EU Commissie en Canadese overheid zal CETA een extra economische groei van 0.08% voor de EU opleveren. Dit komt neer op een extra 45 cent per week, per EU inwoner, en alleen zeven jaar nadat het verdrag van kracht wordt. Dit komt neer op een kopje koffie per elke 7 weken. Als CETA er komt en je over 7 jaar een kopje koffie drinkt, geniet er van, want daar is dan een hele hoge prijs voor betaald.

Help ons een nieuwe Klimaatzaak winnen

Een beter milieu begint bij de grote vervuilers van Nederland. Daarom vroegen wij 30 grote bedrijven om hun klimaatplannen. Sommige bedrijven doen hun best. Maar de rest blijft doorgaan met vervuilen. We bereiden ons voor op een nieuwe Klimaatzaak tegen een grote vervuiler. Help je mee?

Loading...