english

Hadden onze pensioenfondsen en banken kunnen voorkomen dat Godbless in de olie verdronk?

Wat hebben onze banken als ABN AMRO, Rabobank, ING en onze pensioenfondsen te maken met de dood van Papilou’s broertje, Godbless? Een jongetje van 6 jaar, dat verdrinkt in een plas olie, veroorzaakt door een lekkage. Te veel, zoals we zullen laten zien. Met regels voor investeerders kunnen we dit voorkomen.

Opgroeien in de stank van olie

Papilou (14) groeit op in Ikarama. Een vruchtbaar dorp aan de rand van een rivier in de Nigerdelta in Nigeria. Vroeger had je niet eens een hengel nodig om vis te vangen. Een schepnet was genoeg. Dat is nu wel anders. Door de olie die jarenlang uit Shell's pijpleidingen lekt, groeit er nauwelijks meer iets op de akkers en zijn de vissen uit de rivier verdwenen. 

In 2016 als Godbless 6 jaar oud is, wil hij naar de andere kant van het olielek om te gaan spelen. Maar het gaat mis. Hij valt in de olie. Zijn ouders proberen hem nog te redden en gaan met hem naar het ziekenhuis, maar het is al te laat. De olie komt uit zijn oren, mond en neus. De dokters kunnen niets meer voor hem doen.

Godbless is niet de eerste die aan de gevolgen van de olievervuiling overlijdt. En hij is ook niet de laatste als grote Nederlandse banken hun geld niet uit schadelijke projecten terugtrekken.

 

balinolie2.JPG

 

Olievervuiling is doodsoorzaak nummer 1

Papilou verhuist uiteindelijk naar de stad. Omdat de stank niet te harden is. Omdat de akker niets meer opbrengt. Omdat iedereen de hele tijd ziek is. Ziek van de olie. Van de olie in hun eten. Van de olie in hun drinkwater. Van de oliedampen die ze dag en nacht inademen. En helaas is de familie van Papilou niet de enige.

Michael Azabi, hoofdarts medisch centrum Oruma:"Bijna elk sterfgeval in de Nigerdelta is het gevolg van de olievervuiling. Niet alleen omdat mensen letterlijk olie binnenkrijgen, maar ook omdat mensen geen geld meer hebben. Hun akkers brengen niets meer op. Ze hebben zelf nauwelijks iets te eten, en dus ook geen eten meer om te verkopen. Er komen mensen het ziekenhuis binnen met eenvoudig te genezen ziektes. Maar ze kunnen geen medicijnen betalen. Daarom moet ik ze naar huis sturen. Waar ze in stilte overlijden."

Regels voor banken

Bedrijven als ABN AMRO, Rabobank, Centraal beheer Achmea en de ING investeren al jaren in Shell. Wij vinden dat investeringen in zaken die zo slecht zijn voor mens en milieu aan banden moeten worden gelegd. 

Niet alleen een bedrijf als Shell is verantwoordelijk voor wat er in Nigeria gebeurt. Investeerders hebben ook een verantwoordelijkheid voor wat er met hun geld gebeurt. Daarom roepen wij politici op te zorgen voor Europese regels die foute investeringen aan banden leggen.

Steun ons in het Hoger Beroep tegen Shell

Op 26 mei wonnen we onze Klimaatzaak tegen Shell. De rechter oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 teruggebracht moet hebben met 45%. Een fantastische overwinning. Helaas gaat Shell tegen deze beslissing in hoger beroep. Wij nemen het op tegen een van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons nog een keer te winnen van Shell. Doe je mee?

Loading...