Help, mijn cv-ketel is stuk! 4 tips om je huis verstandig te verduurzamen

Mijn cv-ketel krijgt kuren. Sta je net lekker onder de douche, wordt het water ineens steenkoud. De cv-monteur zegt dat reparatie te duur is en de moeite niet meer. De ketel is te oud. Wat nu? Van het gas af? Kan ik dat wel betalen? Ik onderzocht de mogelijkheden.

Je bent niet de enige

Het goede nieuws is: je bent niet de enige die met deze vraag zit. Misschien ken je wel mensen die de (on)mogelijkheden al hebben onderzocht? Ik ging te rade bij een collega. Voordeel: je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Gelukkig kan jij daar nu ook je voordeel mee doen. Dit zijn mijn tips:

1. Huur een adviseur in

Een adviseur die je begeleidt om van het gas te gaan, is geen overbodige luxe. Sommige gemeenten bieden deze service zelfs gratis aan. Dat geldt bijvoorbeeld voor Amsterdam en Utrecht. Andere gemeenten hebben bijvoorbeeld een energieloket om je te helpen. Maar je kan ook terecht bij een zelfhulp-website als Homeqgo. Daar krijg je direct een overzicht van de stappen die je in jouw situatie het beste kan zetten en wat dat kost. 

2. Check welke subsidies er zijn

Begin niet voor je hebt onderzocht welke subsidies er allemaal zijn om je huis te verduurzamen. Maar let op! Sommige subsidies moet je aanvragen voordat je begint met klussen. Dat geldt bijvoorbeeld voor isolatie. Andere subsidies kan je pas aanvragen als je klus klaar is. Dat geldt bijvoorbeeld voor een warmtepomp. 

Houd ook rekening met subsidieplafonds. Dat is de maximale hoeveelheid geld die er in een jaar beschikbaar is voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Is het subsidieplafond voor dit jaar bereikt? Dan kan je beter even wachten tot volgend jaar.

3. Houd rekening met een wachttijd

Verduurzamen wordt steeds populairder. Daardoor is er soms een wachttijd. Voor warmtepompen ligt de wachttijd nu bijvoorbeeld op een maand of 6.

4. Wees realistisch

Soms is van het gas gaan gewoon niet voordelig. Als je in een oud huis woont, of zoals ik op een schip, is goed isoleren soms lastig en duur. Dus staar je niet blind op de gasaansluiting. Zelfs als je in aanmerking komt voor subsidie. Er zijn ook zogenaamde hybride warmtepompen. Die schakelen over naar je CV zodra je te veel stroom gebruikt. En als je nog aan het sparen bent, maar je CV-ketel is op, dan kan je ook een tijdje een ketel huren. 

Als je kunt isoleren, doe dat dan altijd eerst. Dat betaalt zich altijd uit.

Wat kost het?

Kosten hangen af van de maatregelen die je neemt, je woonsituatie en de subsidies die je kan krijgen. Dat kan per gemeente verschillen. Maar 10 zonnepanelen koop je tegenwoordig al voor onder de 5.000 euro. Een warmtepomp kost met subsidie rond de 4.000 euro, maar afhankelijk van jouw situatie kan dat ook meer zijn. Een heel huis verduurzamen kost rond de 27.000 euro.

Zonnepanelen kan je trouwens ook leasen of huren. Vaak zijn ze dan na een tijdje van jou. Het voordeel is dat je zonder startbedrag toch kan besparen.

Wat doe je als je geen geld hebt?

Besparen vindt iedereen leuk. Maar wat doe je als je geen geld hebt voor zonnepanelen, een warmtepomp of isolatie? Of als je huisbaas niet mee wil werken? Je zou misschien verwachten dat we dat in Nederland goed geregeld hebben. Dat de grote vervuilers betalen. En dat groene alternatieven voor iedereen beschikbaar zijn. Maar dat is niet zo.

Daar wil Milieudefensie iets aan doen. Wij werken aan eerlijk klimaatbeleid. Zodat iedereen mee kan doen. Daarom starten we dit najaar met een grote klimaatcampagne. Zodat je je huis ook kan verduurzamen als je geen geld hebt.

 Doe je mee? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan houden we je op de hoogte.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...