english

Helft Nederlanders steunt Klimaatzaak tegen Shell

AMSTERDAM/DEN HAAG, 14 december 2020 - De helft van Nederland steunt de Klimaatzaak tegen Shell, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Milieudefensie. De milieuvereniging heeft samen met zes andere organisaties en ruim 17.000 Nederlanders een klimaatzaak aangespannen omdat Shell gevaarlijke klimaatverandering veroorzaakt. De burgers en de milieuorganisaties willen dat het bedrijf daarmee stopt. Morgen is de derde van vier hoorzittingen in die zaak.

Brede steun

Milieudefensie, ActionAid, Both Ends, Fossielvrij Nederland, Greenpeace Nederland, Jongeren Milieu Actief en de Waddenvereniging voelen zich gesteund door de uitkomsten van het I&O onderzoek. Directeur Donald Pols: “Dit onderzoek laat zien dat veel Nederlanders snappen dat Shell écht moet stoppen met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering en niet langer langs de zijlijn groene praatjes kan blijven verkopen. De aanpak van de klimaatcrisis vraagt om snelle, serieuze actie. Ook van grote, vervuilende bedrijven als Shell.”

Aanklagen bedrijven goede zaak

Uit de representatieve steekproef van I&O Research blijkt dat Nederlanders vinden dat de oliereus moet stoppen met activiteiten die het klimaat in gevaar brengen. Driekwart van alle Nederlanders vindt in het algemeen dat olie- en gasbedrijven meer moeten doen om klimaatverandering tegen te gaan. Tweederde van de Nederlanders vindt dat grote vervuilende bedrijven aangeklaagd moeten kunnen worden als ze te weinig doen tegen klimaatverandering.

Hard nodig dat Shell meer doet

Milieudefensie, de 17.000 mede-eisers en de andere betrokken organisaties willen dat Shell veel meer gaat doen om gevaarlijke klimaatverandering te keren. Ze willen dat Shell over tien jaar 45% minder CO2 uitstoot. Op dit moment investeert Shell nog altijd 95% van zijn budget in het oppompen van olie en gas. Shell veroorzaakt twee keer zoveel uitstoot als heel Nederland bij elkaar.

Onderwerpen derde zittingsdag

Op de derde zittingsdag van de klimaatzaak tegen Shell komen mensenrechten aan bod. Ook is er aandacht voor wat 'gevaarlijke klimaatverandering' precies is en het verschil tussen hoe Shell dit ziet en wat er op basis van wetenschap door Milieudefensie wordt geëist. Ook wordt er ingegaan op de vraag wat een vonnis voor Shell zou betekenen.

Foto: Milieudefensie

Steun ons in het Hoger Beroep tegen Shell

Op 26 mei wonnen we onze Klimaatzaak tegen Shell. De rechter oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 teruggebracht moet hebben met 45%. Een fantastische overwinning. Helaas gaat Shell tegen deze beslissing in hoger beroep. Wij nemen het op tegen een van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons nog een keer te winnen van Shell. Doe je mee?

Loading...