Heel Nederland breit mee aan warme deken voor Groningen

In samenwerking met de Groningse kunstenares Agnes Bakker organiseert Milieudefensie de komende twee maanden verschillende ‘breicafés’ in Groningen. De deelnemers breien mee aan een megabreiwerk, waarmee in maart het kleinste huisje van Groningen wordt ingepakt. Die ‘warme deken’ staat symbool voor solidariteit met mensen in het Groningse aardbevingsgebied. De actie slaat zo aan, dat mensen inmiddels vanuit het hele land lapjes opsturen, of zelf een breicafé organiseren.


Ike Teuling, campagneleider Energie van Milieudefensie: “Het belang van deze bijval is niet te onderschatten. Groningers in het aardbevingsgebied hebben soms het gevoel dat de rest van Nederland geen idee heeft wat zij meemaken. Sommigen wonen al jaren in noodwoningen, schoolgebouwen in hun dorpen zijn onveilig, hun huizen staan in de stutten of worden zelfs gesloopt. Deze mensen voelen zich in de steek gelaten door de overheid, en niet gesteund in hun strijd tegen de gaswinning die de bevingen veroorzaakt. Dan is het mooi als mensen vanuit alle uithoeken van het land laten zien dat het probleem van deze Groningers ze aan het hart gaat.’

Lieve briefjes

Agnes Bakker krijgt inmiddels bijna dagelijks breiwerkjes uit heel Nederland door de bus. “Vaak met lieve briefjes erbij”, vertelt de Groningse kunstenares. “Ik ben gegrepen door de aardbevingen: tijdens de breicafés hoor ik verhalen van mensen uit het gebied, die ik anders niet had gehoord. Breien kost tijd en aandacht, zodat er ook tijd en aandacht voor elkaar ontstaat. Het is zo een waardevol middel om in te zetten als creatief activisme. Je bereikt ook mensen die niet zo snel zullen protesteren op de Grote Markt. Zoals een mevrouw die mij schreef: ‘ik ben te oud om te protesteren met spandoeken, dus ben heel blij dat ik op deze manier iets kan betekenen.”

Breien in het café, op school of in het museum

Tijdens de breicafés wisselen de deelnemers ervaringen uit over de aardbevingen en krijgen ze informatie, zoals over het verband tussen de aardbevingen en de gaswinning in Groningen. Inmiddels heeft Milieudefensie met Agnes Bakker al drie Groningse cafés georganiseerd: in Losdorp en Huizinge, en op een middelbare school in Warffum. Er volgen er nog vier. Maar ook buiten Groningen is inmiddels enthousiasme en organiseren mensen hun eigen breicafé, zoals op een basisschool in Emmen, in een museum, of bij een Amsterdamse breiclub.

100 vierkante meter breiwerk

Op 3 maart wordt het kleinste huisje in Rottum, 't Hoeske van Thais Joaptje’ ingepakt met de gebreide deken. Daarvoor is 100 vierkante meter nodig. Ike Teuling: “We moeten nog meters maken, dus hopen dat er de komende tijd zoveel mogelijk mensen de pennen oppakken en een stukje meebreien, of in de kerstvakantie met wat vrienden een breimiddag organiseren.”

Na een paar weken in Rottum wordt de deken op een – iets kleinere- mobiele replica van het kleinste huisje ingebreid. Groningers kunnen het mobiele kunstwerk vervolgens gebruiken bij acties en evenementen rond gaswinning. De eerstvolgende plek wordt waarschijnlijk de Art Shock Expositie in het Hoogeland Museum in Warffum, die in april opent. Ook op een expositie die fotografe Annet Eveleens maakte over Groningse activisten tegen gaswinning, krijgt het breiproject aandacht. Bij de foto’s zijn bijvoorbeeld de briefjes te zien die kunstenares Agnes Bakker opgestuurd krijgt met de breiwerken uit heel Nederland.


Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...