Happy Pride! Maar mag het wel duurzamer

Zaterdag 5 augustus is het weer tijd voor de Canal Parade van Amsterdam Pride. Ieder jaar een groot evenement waarvoor de hoofdstad volstroomt met mensen. Feestelijk, dat zeker. Maar is de Canal Parade ook duurzaam?

Binnen de LHBTIQ+ gemeenschap bestaan verschillende discussies rondom Pride. Is het nog wel het protest dat het ooit was, of is het meer een feestje geworden? Heeft iedereen binnen de gemeenschap wel een plek op Pride of domineren witte cisgender (homo)mannen te veel? Is Pride te commercieel geworden, of is dat een noodzakelijk kwaad om het betaalbaar te  houden?

Hoewel ieder lid van de gemeenschap ongetwijfeld zijn/haar/hun/diens mening over deze onderwerpen heeft, is dit niet de plek daarvoor. Ik werk bij Milieudefensie dus hebben jullie er meer aan als ik eens bekijk of de Canal Parade duurzaam wordt georganiseerd. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met al die confetti in het water?

Duurzaamheid en Pride

Op de website van Pride Amsterdam staat een pagina over duurzaamheid. Yes! Het lijkt er helaas wel op dat deze pagina al jaren niet is aangepast. Ai. Ook wordt duurzaamheid nog niet geplaatst in het kader van de zeer dringende klimaatcrisis, maar in het kader van een aangescherpt evenementenbeleid.

Maar toch, op de pagina wordt duidelijk dat er in 2018 duurzaamheidsplannen zijn vastgesteld om gefaseerd in te voeren tot aan het evenement van 2020. Dat is positief. Amsterdam Pride is in 2020 en 2021 niet doorgegaan vanwege corona. Duurzaam, dat wel. Maar ook stil. In 2023 wordt de tweede post-corona editie georganiseerd. Dus wel weer tijd om na te denken over de status quo en wat er nog beter kan.

Toen de duurzaamheidspagina geschreven werd was het misschien nog nieuw. Tegenwoordig is het standaard bij evenementen en in het uitgaansgebied, maar het helpt wel: het inzamelen van urine. Het plaatsen van zoveel mogelijk plaskruizen en Dixi's houdt de stad schoner. Daarnaast haalt Waternet (het Amsterdamse waterbedrijf) uit de urine stoffen om bijvoorbeeld kunstmest te maken.

Wat daarnaast opvalt op de websitepagina, is dat het weinig specifiek is. Woorden als "proberen" en "zoveel mogelijk" komen regelmatig voor.

Confetti

Op de website staat ook dat plastic confetti tijdens de botenparade ten strengste verboden is. Je mag alleen gebruik maken van biologisch afbreekbaar materiaal. Iedereen die wel eens naar de bootjes heeft gekeken, weet dat er heel wat confetti de lucht in gaat. Maar wat betekent biologisch afbreekbaar precies? En wie controleert dat iedere boot zich eraan houdt?

Zelf stond ik in juni bij de Utrecht Canal Pride dicht langs het water. Utrecht heeft dezelfde strenge eis. En inderdaad, de confetti van de eerste boot was binnen een paar minuten volledig weggesmolten. Waarschijnlijk confetti gemaakt van aardappelzetmeel. Maar na afloop van de parade dreef er van iedere kleur nog confetti in het water. Houdt niet iedere boot zich aan de regels? Of zijn die regels onduidelijk? Gelukkig vaart er achter de parade aan nog een ander - minder feestelijk - bootje langs om confetti en ander afval uit het water te scheppen. Maar toch. Duurzaam is anders.

Doelen voor 2024: meer en strenger?

Mijn oproep aan organisaties van alle Prides zou zijn om opnieuw te kijken hoe het duurzamer kan. De regels kunnen duidelijker en strenger gemaakt worden. En zorg niet alleen voor regels, maar ook voor controle. En kijk vooral ook naar het totaalbeeld van je evenement. Boot nummer 20 op zaterdag is van Delta Airlines. Vinden we dat nog wel passen in een tijd dat de wereld letterlijk in brand staat door de klimaatcrisis?

Laten we de wereld samen rechtvaardiger en duurzamer maken. Happy Pride!

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...