english

Handel anders, voor duurzame en eerlijke handel

We zetten ons al jaren in voor eerlijke handel. Nu hebben multinationals nog weinig plichten, en veel voorrechten. Dat moet anders. Daarom riepen we mensen in mei 2018 op commentaar te leveren op handelsverdragen die Nederland in de toekomst wil sluiten. Dit voorjaar deden ruim 1500 mensen mee met deze publieksconsultatie over handelsverdragen. En wat blijkt? Daar is nauwelijks naar geluisterd.

Minder voorrechten en meer plichten voor multinationals

In mei 2018 verscheen een concepttekst over de ModelBIT. Dit is de blauwdruk van hoe handelsverdragen tussen Nederland en andere landen er in de toekomst uit gaan zien. De grootste bezwaren van de mensen die commentaar gaven waren:

  • Maak een einde aan speciale rechten voor multinationals.
  • Maak een einde aan verdragen zonder verplichtingen voor multinationals om zich netje te gedragen.
  • Maak een einde aan claim-rechtbanken waar alleen multinationals en miljonairs claims in kunnen dienen.

Er is niet geluisterd

Op 26 oktober 2018 verscheen de definitieve tekst van de ModelBIT. Tot onze verrassing blijkt dat er nauwelijks is geluisterd naar wat de deelnemers aan de consultatie te zeggen hadden. Daarom stuurden wij een brief aan de leden van de commissie die belast zijn met handelsverdragen. Experts lichten in deze brief het belang van eerlijke handel toe, en geven voorbeelden van hoe het beter en moet. Deze brief vind je hier.

Download publicatie
Voorbeeld van de eerste pagina van publicatie 'Handel anders, voor duurzame en eerlijke handel'
Handel Anders! Reactie op finaliseren model-tekst NLse bila investeringsverdragen 8 nov! (1).pdf — 3290 KB

Help ons de rechtszaak van de eeuw te winnen

Ondanks de klimaatcrisis blijft Shell doorgaan met vervuilen. Dat moet stoppen. Daarom klagen we Shell aan. In december begint onze rechtszaak. Wij nemen het op tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons met wat je kan missen. Doe je mee?

Loading...