english

Had ABP kunnen voorkomen dat de palmolieplantage van Frans werd afgepakt?

Wat heeft pensioenfonds ABP te maken met de gestolen oogst van Frans? Te veel, zoals we zullen laten zien. Met regels voor investeerders kunnen we dit voorkomen.

Gestolen oogst

Frans had zich verheugd op de dag dat hij zijn palmvruchten kon oogsten. Waarvan hij de opbrengst hard nodig heeft om zijn gezin te onderhouden.  Maar het loopt anders die dag. Frans komt aan bij zijn akker en ziet dat zijn palmolienoten geplukt worden door arbeiders van een dochtermaatschappij van een van de grootste palmolie-producenten van Indonesie: PT Astra Agro Lestari. Een bedrijf dat vanuit Nederland wordt gefinancierd door pensioenfonds ABP. Frans jaagt de arbeiders met een machete in zijn hand van zijn land en doet aangifte bij de politie. Helaas doet het palmoliebedrijf dat ook.

Frans.jpg

Frans belandt in de gevangenis

Frans kan prima aantonen dat het zijn land is waar hij de arbeiders van af heeft gejaagd. Hij heeft de juiste papieren en betaalt keurig zijn belastingen. Het palmoliebedrijf kan dat niet. Toch is het Frans die 5 maanden cel krijgt voor het vernietigen van privé-eigendom en voor activistische praktijken.

Wie is hier nou schuldig?

Na 5 maanden is Frans weer thuis. Het palmoliebedrijf heeft een hek om zijn akker gezet. Als Frans dit weghaalt wordt hij gewaarschuwd. De politie zegt dat hij opnieuw de bak in draait als hij schade veroorzaakt aan het eigendom van iemand anders. Frans sluit zich aan bij andere boeren en onze zusterorganisatie Walhi.  Samen trekken ze naar Jakarta om hun zaak daar voor de rechter te brengen. Deze zaak loopt nu en er is goede hoop dat het palmoliebedrijf wordt veroordeeld voor de schade en angst die het heeft veroorzaakt bij Frans en zijn collega's.

Regels voor banken

Investeerders als ABP stoppen geld in de palmolie-industrie. Wij vinden dat investeringen die zo slecht zijn voor mens en milieu aan banden moeten worden gelegd. Daarom willen we dat onze overheid hier Europese regels voor opstelt.

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...