Gunstige klimaatwind EU schept verplichtingen

Nederland moet zich in de EU aansluiten bij de klimaatkoplopers en niet bij hekkensluiters, stellen Jorien de Lege en Anne Chatrou. Het is vandaag Klimaatprinsjesdag maar het kabinet heeft er geen oog voor.

Opinie (Algemeen Dagblad, 22 oktober 2020)

Er waait een energieke wind door Europa als het gaat om klimaat. Het Europees parlement stemde deze maand voor 60 procent minder CO2 uitstoot in 2030. Meteen kwam uit Finland een steunbetuiging van milieuminister Mikkonen. Zij werd overtroefd door haar Deense collega Joergensen: die kiest voor 65 procent.

Een heuse ambitiestrijd in klimaatactie, het is weer eens iets anders. De Nederlandse reactie was een anticlimax vol Hollandse zuinigheid: Rutte hulde zich in stilzwijgen. EU-klimaatcommissaris Frans Timmermans was er als de kippen bij te verklaren dat zoveel ambitie al te dol was. Meer dan 55 procent minder uitstoot ziet hij niet zitten. Rutte lobbyde voor die 55 procent, maar wil die zelf alleen uitvoeren als álle lidstaten meedoen. Waar een klein land klein in kan zijn.

'De reactie van Nederland was een anticlimax van Hollandse zuinigheid'

Nederland trekt graag een grote broek aan in Europa als het gaat om zaken die onze regering belangrijk vindt. Maar als het om klimaat gaat krimpt die broek tot een broekje. We kregen vorige week nog op onze kop van de Europese Commissie: De Nederlandse plannen om de uitstoot te verminderen zijn niet eens voldoende om de huidige, minder ambitieuze doelen te halen. Vandaag is het voor de tweede keer Klimaatprinsjesdag, wist u dat? Maar weer geen hoedjes, ceremonieel of ministers te bekennen. De belangrijkste doorrekening van ons klimaatbeleid tot nu toe, de Klimaat en Energieverkenning, komt pas 30 oktober. Deze stille afgang van de in 2018 met veel aplomb aangekondigde Klimaatprinsjesdag is helaas exemplarisch voor het derde kabinet-Rutte. De enigen die vandaag wel van zich laten horen zijn de jongeren.

De komende verkiezingen moeten gaan over klimaat, jongeren en hoe Nederland al in 2035 klimaatneutraal kan worden. Dat staat in het manifest dat Jan Terlouw, Jongeren Milieu Actief en jongerenorganisaties van de Partij voor de Dieren tot de ChristenUnie vandaag aanbieden aan fractievoorzitters. Waarom staan zij alleen vandaag? De klimaatcrisis is het belangrijkste vraagstuk van deze eeuw. De regering benadrukt dat klimaatbeleid pas echt effect heeft als er breed draagvlak is. Wel, het Europarlement vraagt namens de Europese bevolking om actie. Ook in Nederland is een ruime meerderheid voor stevig klimaatbeleid. Maar het groenste kabinet ooit geeft niet thuis. Laat het kabinet zich nadrukkelijk aansluiten bij de Finse en Deense koplopers en afstand nemen van hekkensluiters Polen en Tsjechië.

We kennen premier Rutte als een doorpakker in tijden van nood. Nu is het moment om te vuur en te zwaard 60 tot 65 procent minder uitstoot te bepleiten bij de Europese Commissie. Laat de jongeren niet in de steek, geef het goede voorbeeld en breng de uitstoot drastisch omlaag. De wind staat goed, premier Rutte, trek aan die zeilen.

Volg Jorien de Lege van Milieudefensie op Twitter

Volg Anne Chatrour, de voorzitter van Jongeren Milieu Actief op Instagram

 

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...