Amsterdam - 23 juli 2018 – Het grootste palmoliebedrijf van Liberia, Golden Veroleum Liberia (GVL), stapt uit een bedrijveninitiatief dat probeert de palmolie-industrie te verduurzamen. Het initiatief, de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), beschuldigde GVL van landroof en intimidatie van de lokale bevolking. Hierop besloot GVL dat ze onmogelijk nog kan voldoen aan de eisen van de RSPO. De Nederlandse banken ABN AMRO en de Rabobank zijn betrokken bij palmoliebedrijf GVL. Milieudefensie roept de banken op zich terug te trekken uit de palmolie-industrie.
Rolf Schipper, campagneleider Bossen bij Milieudefensie: "Het blinde vertrouwen van Rabobank en ABN AMRO in de RSPO blijkt opnieuw onterecht. Na zes jaar getouwtrek zegt dit foute palmoliebedrijf simpelweg haar lidmaatschap op. Bewoners blijven met lege handen achter. Het is hoog tijd dat de banken zélf de verantwoordelijkheid nemen om bedrijven waarin ze geld steken te screenen op hoe hun beleid uitpakt in de praktijk. De palmolie-industrie valt dan direct door de mand, en zou geen cent van ons spaargeld meer moeten krijgen."
ABN AMRO en Rabobank hebben nog altijd miljoenenleningen uitstaan bij onderdelen van palmoliegigant Golden Agri - Resources (GAR). Met GVL breidt GAR nu uit naar Afrika. Samen met ING steken deze banken al jarenlang geld van hun klanten in palmoliebedrijven die het regenwoud kappen, het land stelen van de lokale bevolking en mensenrechten schenden in Azië en Afrika. Het gaat om een structureel probleem, bleek eerder deze maand uit nieuw onderzoek van Milieudefensie.
In 2012 dienden bewoners van de Liberiaanse provincie Sinoe bij de RSPO al klachten in tegen GVL. Het bedrijf dwong bewoners hun land af te staan voor een plantage die zo groot moet worden als de provincie Overijssel. Bewoners die zich verzetten werden voor een jaar achter slot en grendel gezet. Een bewoner overleed in de cel.
Nu, zes jaar later, zijn de problemen nog altijd niet opgelost. Begin juli publiceerde Milieudefensie nieuw onderzoek naar de landroof en ontbossing door GVL in Liberia, met het rapport High Risk in the Rainforest. Begin dit jaar veroordeelde de RSPO GVL voor alle misstanden en eiste op korte termijn beterschap. GVL ging in beroep, maar verloor dat beroep afgelopen week. In reactie daarop is GVL nu - naar eigen zeggen tijdelijk - uit de RSPO gestapt. Daarmee ontloopt ze de deadlines die de RSPO haar heeft opgelegd om de misstanden op te lossen.
Milieudefensie roept de banken op om hun financiering van foute palmoliebedrijven te stoppen. Hierin wordt Milieudefensie gesteund door duizenden Nederlanders. Sinds de start van de campagne begin juli hebben 12.000 Nederlanders in amper drie weken tijd een oproep aan de banken gestuurd via www.trekdegrens.nl.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?