Groningers en Milieudefensie klimmen over hek gaslocatie NAM voor protest

Een groep van twintig Groningers en actievoerders van Milieudefensie is vandaag rond 14:00 uur in Hoogezand-Sappemeer over het hek van een gaswinningslocatie van de NAM geklommen. Op het NAM-terrein protesteren zij tegen het gaswinningsbesluit van minister Kamp, waarmee de Groningse gaswinning vijf jaar lang wordt vastgelegd op een onveilig winningsniveau van 24 miljard kuub. Dit besluit wordt aanstaande vrijdag officieel genomen in de ministerraad, ondanks breed maatschappelijk verzet en moties van meerdere oppositiepartijen tijdens een debat over het gaswinningsbesluit, vorige week.

De actievoerders zijn met ladders over het hek van de NAM-locatie geklommen, en vormen daar met spandoeken de slogan: ‘Samen gas terug’. Onder hen zijn veel Groningers die te maken hebben met schade aan woningen en gedwongen verhuizing door de aardbevingen die de NAM al jarenlang veroorzaakt met de gaswinning. Direct naast de winningslocatie ligt het regelcentrum van de NAM, waar zich de controle bevindt voor de gehele gaswinning op alle 23 locaties in het Groningerveld. De actievoerders houden zich aan alle veiligheidsvoorschriften die gelden op een gaswinningslocatie zoals het dragen van beschermende kleding en het niet mee hebben van elektronische apparatuur.

Net als het merendeel van de Nederlandse bevolking zijn de gedupeerde Groningers en de actievoerders van Milieudefensie die op het terrein demonstreren, het niet eens met het nieuwe gasbesluit. Zij vinden dat de gaskraan veel sneller en veel verder dicht moet, zodat het aardbevingsrisico afneemt en Nederland zo snel mogelijk fossielvrij wordt. Bovendien moet de winning niet voor vijf jaar vastgelegd worden, want daarmee staan de Groningers vijf jaar buitenspel, terwijl het gaat om hun leefomgeving die al jaren onveilig is.

Ike Teuling, campagneleider Energie van Milieudefensie: “Wij vinden het echt onbegrijpelijk dat de NAM van minister Kamp een vrijbrief krijgt om door te gaan met boren. Alle experts geven aan dat de bevingen pas minder worden als we veel minder gaan winnen. Én dat er veel meer moet gebeuren om de klimaatafspraken van Parijs te halen. We lopen mijlenver achter als het gaat om CO2-reductie, dus we moeten ook snel stoppen met het gebruik van vervuilend gas. Maar de financiële belangen van de NAM - oftewel Shell - en onze Staat wegen blijkbaar veel zwaarder. Wij vinden dat onbestaanbaar en blijven ons verzetten tegen zoveel nalatigheid en kortzichtigheid.”

Bram Reinders, gedupeerde Groninger: “Nu de minister de NAM voor vijf jaar een vrijbrief geeft om mijn huis nog verder te vernielen, is de tijd van vriendelijk blijven praten voor mij wel een beetje voorbij. Daarom sta ik hier. Niet ik, maar de NAM zou buitenspel gezet moeten worden. Wij gaan door met ons verzet, want Groningen kan zo niet verder: die gaskraan moet gewoon zo snel mogelijk dicht. In het gebouw hier aan de overkant kunnen ze dat met één druk op de knop regelen.”

Deze zaterdag: Actie bij de NAM in Assen

Aanstaande zaterdag 24 september organiseert de Coalitie Gasverzet Groningen, waarin Milieudefensie en verschillende Groningse protestgroepen zijn gebundeld, ook een groot protest bij het hoofdkantoor van de NAM in Assen. Vanuit verschillende plaatsen in de regio vertrekken protestoptochten naar het kantoor. Rond 14:00 uur uur gaan de aanwezigen daar massaal springen, om zo een aardbeving te veroorzaken en de NAM te laten voelen wat veel Groningers al jaren meemaken.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...