Groningse burgers, bestuurders, organisaties en milieuclubs, waaronder Milieudefensie, voeren aanstaande donderdag 12 februari actie tegen het gasbesluit van minister Kamp. Tijdens de actie op Het Plein in Den Haag draaien de Groningers gezamenlijk een twee meter hoge stalen gaskraan dicht. Daarmee geven zij een duidelijke boodschap aan Kamerleden die die dag debatteren over de gaswinning: de enige manier om de veiligheid van de Groningers te vergroten is het permanent terugschroeven van de gaswinning en flink besparen op de gasconsumptie.
Donderdag debatteert de Tweede Kamer de hele dag over het besluit van minister Kamp van eind 2014, om in 2015 en 2016 maximaal 39,4 miljard m3 gas te winnen. Uit protest tegen dit besluit liepen in december vorig jaar ruim vijfhonderd mensen mee in een fakkeloptocht in de stad Groningen. Zij riepen de politiek op de gaskraan verder dicht te draaien om het aardbevingsrisico te verkleinen. Gisteren maakte minister Kamp onverwacht bekend dat tot 1 juli maximaal 16,5 miljard kubieke meter gas gewonnen mag worden, in afwachting van veiligheidsstudies. Omdat nog niet vast staat hoeveel gas er in de tweede helft gewonnen mag worden, is niet duidelijk of dit een vermindering of verhogen van de jaarlijkse gaswinning tot gevolg heeft.
De deelnemers aan de actie van donderdag roepen Kamerleden op een definitief besluit niet wéér uit te stellen maar nu eindelijk de veiligheid van de Groningers serieus te nemen en de gaswinning blijvend veel verder te verlagen. Ook moet de bewijslast bij schade worden omgekeerd én alle schade volledig worden vergoed. De oppositiepartijen in de Tweede Kamer (1) willen dat de gaswinning in 2015 terug wordt geschroefd naar maximaal 30 miljard kubieke meter, de minimale hoeveelheid gas die kan worden gewonnen zonder de leveringszekerheid in binnen- en buitenland in gevaar te brengen. Hoeveel gas regeringspartijen PvdA en VVD in heel 2015 willen winnen blijft vooralsnog onduidelijk.
De actie vindt plaats op het Plein in Den Haag, voor de ingang van de Tweede Kamer, en start om 10.15 uur. Tijdens de actie vertellen inwoners van de provincie Groningen wat zij vinden van het gasbesluit van minister Kamp. Kamerleden zijn daarnaast uitgenodigd om hun standpunten over de Groningse gaswinning toe te lichten. Meer informatie over de actie, onder andere over busvervoer vanuit Groningen, is te vinden op Facebook (2).
Ike Teuling van Milieudefensie: "Het is de zoveelste keer dat minister Kamp de Groningers probeert te paaien met een trucje, en de zoveelste keer dat hij een besluit om blijvend minder gas te winnen – en het gasverbruik terug te dringen – uitstelt. We moeten stoppen met het dweilen met de kraan open, die kraan moet dicht. Dat is niet alleen goed voor de Groningers, maar op termijn ook nog eens voor alle Nederlanders. Om klimaatverandering te stoppen moeten we namelijk sowieso af van alle fossiele brandstoffen, en dus ook van gas. Daar kunnen we beter nu mee beginnen dan dat we wachten tot al het gas op is en de schade in Groningen niet meer te overzien.”.
Milieudefensie publiceert vandaag een studie van Buro Bontenbal over de consequenties van het per direct terugbrengen van de gaswinning naar 30 miljard kubieke meter. Bontenbal concludeert dat dat kan, maar dat om milieuwinst te halen dan wel moet worden ingezet op het flink verminderen van de gasconsumptie. Dat kan door gebouwen beter te isoleren en duurzamer te verwarmen. Ook moet de overheid gaan werken aan een exitstrategie voor gas. Teuling: “Jaarlijks loost de industrie voor 15 miljard kuub gas aan restwarmte. Als we daar onze huizen mee zouden verwarmen, scheelt dat de helft in de binnenlandse gas consumptie.”
Noten:
(1) GroenLinks, ChristenUnie, CDA, SP, Partij voor de Dieren, PVV
(2) Meer informatie over de actie op Facebook: https://www.facebook.com/events/977380068940289
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?