Glasgow – Vandaag, tijdens de klimaattop in Glasgow kondigden meer dan 20 landen en instellingen, waaronder de Europese Investeringsbank, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Denemarken, aan voor eind 2022 te zullen stoppen met internationale publieke financiering (ontwikkelingsgeld en exportsteun) voor olie-, gas- en steenkoolprojecten. Tezamen zijn de ondertekenaars verantwoordelijk voor meer dan USD 15 miljard per jaar aan internationale steun voor fossiel. Nederland heeft het statement niet ondertekend. De Nederlandse ontwikkelingsbank, FMO, doet wel mee
Na een golf van beloftes door landen, waaronder de G7 landen en China, dat ze voor eind dit jaar zullen stoppen met het verlenen van internationale steun voor kolencentrales, is dit de eerste internationale verklaring die zich ook richt op olie en gas.
Stoppen met financiering voor olie en gas is noodzakelijk om de klimaatdoelen te behalen. Volgens het Internationale Energieagentschap (IEA) moet 2021 het einde markeren aan investeringen in nieuwe olie en gasvoorraden. Onderzoek door Oil Change International en Friends of the Earth United States wijst uit dat de G20 landen sinds 2018 USD 181 miljard aan publieke financiering in fossiele projecten hebben gestoken. Dit is 2.5 keer zoveel als hun steun voor hernieuwbare energie (USD 26 miljard per jaar).
FMO besloot in juni dit jaar te stoppen met investeringen in nagenoeg alle fossiele projecten, maar de Nederlandse exportkredietverzekeraar steunt fossiele energie nog met garanties ter waarde van €1,5 miljard per jaar. Nederlandse campaigners aanwezig op de klimaattop in Glasgow betreuren dat Nederland niet deelneemt aan dit baanbrekende initiatief.
Reacties:
“Nederland blijft olie op het vuur gooien van de nu al oververhitte klimaatcrisis. Rutte riep eerder deze week tijdens de klimaattop in Glasgow andere landen op om over te gaan tot actie, maar nu belooft een groep landen te stoppen met internationale fossiele financiering en doet Nederland niet mee. Met name de lage-inkomenslanden op deze klimaattop strijden voor actie om levens te redden. Ik schaam me dood voor de lege praatjes van mijn minister-president.” Laurie van der Burg, Campaign Manager Global Public Finance, Oil Change International.
"Meedoen aan het statement was dé kans voor Rutte en de formatie om daadkracht te tonen. Door dat niet te doen stelt Nederland nog altijd geen deadline voor de 1,5 miljard euro per jaar aan exportsteun voor olie en gas. Daarmee doet het alle goede klimaatactie in het buitenland, 660 miljoen aan publieke klimaatfinanciering in 2022, teniet. " Niels Hazekamp, Senior beleidsadviseur bij Both ENDS.
Het is bizar om te zien dat Nederland deze verklaring niet heeft ondertekend, terwijl het op 24 november wel het trotse gastland is van de internationale conferentie ¨Export Finance for Future (E3F)¨. Exportkredietverzekeraars zijn wereldwijd de grootse publieke fossiele steunpilaar. Welke toekomst gaan Nederland en de andere E3F landen op de 24e leveren? Een leefbare, fossiel-vrije toekomst gebaseerd op wetenschappelijke en publieke roep om actie? Of een business-as-usual toekomst die de kortetermijnbelangen van fossiele bedrijven blijft dienen en de wereld meesleept in klimaatchaos? Rutte’s roep om actie is een lege huls als Nederland nu niet onmiddellijk stopt met fossiele exportsteun.¨ Isabelle Geuskens, Just Energy Transition Program Officer Milieudefensie
“Ondanks Rutte zijn oproep tot "actie, actie, actie", haakt Nederland niet aan bij het plan om te stoppen met de publieke financiering van olie en gas. Als we onder de 1,5 graad opwarming willen blijven, is het volgens het rapport van Internationaal Energieagentschap noodzakelijk dat we geen enkele euro meer investeren in de ontwikkeling van nieuwe olie- en gasvelden. De Jonge Klimaatbeweging is verbijsterd door deze beslissing en hoopt dat Nederland vasthoudt aan de ambitie om bij de kopgroepen aan te sluiten. Als je in 2021 nog investeert in olie en gas, gun je jongeren geen leefbare toekomst.” Aniek Moonen, Voorzitter Jonge Klimaatbeweging
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.