english

Geen reset voor TTIP, ze gaan gewoon door... tijd voor hooivorken

Mooie woorden klonken er de laatste tijd. TTIP is mislukt. We kunnen beter stoppen. We hebben een reset nodig. Maar de daden gaan in tegengestelde richting. De TTIP-trein gaat door, met steun van de Nederlandse én andere EU-regeringen. En dus gaat de aanval op de democratie door, gaat het opwerpen van obstakels voor een duurzame samenleving door, en gaan wij door met het mobiliseren van protest.

Het had een mooie handelsraad kunnen worden vandaag. Het had de dag kunnen worden waar de Europese handelsministers de stekker uit TTIP hadden getrokken. Maar het werd de dag die glashelder maakt: TTIP is springlevend. Er is een nieuwe onderhandelingsronde gepland op 3 oktober in New York.

Wat wil minister Ploumen dan?

Vier landen hebben gepleit om opnieuw te beginnen met TTIP, maar minister Ploumen deed niet mee. Een paar weken geleden riep ze nog op tot een 'reset' van het handelsbeleid. Maar het is zeer de vraag wat haar pleidooi nu waard is.

Geruststellende nietjes voor CETA

Met een extra velletje papier met 'verhelderingen', dat aan het CETA-verdrag moet worden vastgeniet, hopen de Europese Commissie en de handelsministers de critici gerust te stellen. Verhelderingen die ons ervan moeten overtuigen dat CETA geen bedreiging is voor de democratie, ons milieu en onze voedselveiligheid. Maar laat het helder zijn: als het geen grondige aanpassing van het verdrag betekent, dan is het geen enkele reden voor enthousiasme.

Tijd voor hooivorken

De TTIP-onderhandelingen blijken gewoon door te gaan. Intussen worden we CETA ingerommeld. Ons protest tot nu toe was blijkbaar nog niet overtuigend genoeg. Dus is het tijd voor meer, groter en krachtiger protest.

Op 22 oktober organiseren we een grote demonstratie tegen foute handelsverdragen en voor een duurzame en eerlijke economie. Op het Museumplein in Amsterdam. Doe mee!

Zorg voor elkaar en de toekomst

Het gaat nu maar om 1 ding: het oplossen van de coronacrisis. Samen kunnen we deze crisis aan. Toch is het verstandig om ook alvast vooruit te kijken: naar de economische crisis en de klimaatcrisis. Want hoe willen we verder? Door nu naar de toekomst te kijken, komen we hier samen beter uit.

Loading...