Grote vervuilende bedrijven profiteren van een statiegeldsysteem dat door hun schuld slecht werkt. Dit kan worden opgelost door mensen extra statiegeld terug te geven. Dat blijkt uit onderzoek van CE Delft in opdracht van Milieudefensie.
Grote vervuilende bedrijven zijn verplicht om 90% van de verkochte blikjes en flesjes met statiegeld weer in te zamelen. Maar dat halen ze bij lange na niet, omdat er te weinig inzamelpunten zijn en doordat de inzamelmachines vaak stuk zijn. Zo komt veel statiegeld niet terug bij de consument. Het gaat in totaal om zo'n 434 miljoen euro.
Uit onderzoek van CE Delft blijkt dat dit kan worden opgelost door meer statiegeld terug te geven dan mensen bij aankoop hebben betaald. Je betaalt 15 cent en krijgt 20 cent terug bij het inleveren, dus 5 cent extra voor elke verpakking. Doen we dat 3 jaar lang, dan hebben de mensen hun geld terug.
Lees meer over de maatregel in het document van de CE Delft.
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Laat zien dat je achter onze nieuwe rechtszaak staat en word supporter.