Geef banken geen geld meer voor kettingzagen

Zou je je buurman geld lenen voor een kettingzaag, als je weet dat hij hem gaat gebruiken om de hele Veluwe omver te maaien? Waarschijnlijk niet. Toch is de kans groot dat jouw geld, én dat van je buurman, wordt gebruikt voor de vernietiging van de laatste bossen op deze aarde.

OPINIE ( AD,  3 juli 2018)

Rabobank, ING en ABN Amro steken ons spaargeld namelijk in grote bedrijven die keer op keer worden betrapt op het stelen van land en het omhakken en platbranden van het tropisch regenwoud. Keer op keer beloven ze beterschap, maar zonder resultaat.

Het tropisch regenwoud verdwijnt. 169 bomen per seconde worden omgehakt of platgebrand. Alleen al in Indonesië is meer dan de helft van het woud verdwenen. Belangrijkste oorzaak: de aanleg van megaplantages, vaak voor palmolie. Grote internationals kopen het bos op. Ze verjagen de bewoners met misleiding of met geweren. Orang-oetan en paradijsvogel ruimen het veld. En de bulldozers maken korte metten met het eeuwenoude woud.

De kap van al dat bos voor plantages is onvoorstelbaar slecht voor het klimaat. Voor de bewoners. De dieren. Het lokale milieu. Maar het is lucratief. Daarom lenen grote Nederlandse banken miljoenen uit aan palmoliebedrijven. Miljoenen van ons spaargeld.

Hebben banken dan niets met duurzaamheid? Jawel. De Rabo wil meer voedsel produceren zonder de aarde uit te putten. ING wil een leider zijn in duurzaam financieren. ABN Amro wil bijdragen aan het naleven van mensenrechten. Banken worden dus steeds duurzamer. Op papier.

In werkelijkheid verandert er bijzonder weinig, blijkt uit Draw the Line, een nieuw rapport van Milieudefensie. Er verschijnen voortdurend rapportages over ontbossing en landroof door palmoliebedrijven, gefinancierd door Nederlandse banken. Ze hanteren nog steeds dezelfde methodes: intimidatie, verjagen, platbranden en kappen.

"Met geweren in de hand dwongen ze ons toestemming te geven voor het inpikken van ons land. Mensen die niet eens kunnen lezen of schrijven werden gedwongen het contract te ondertekenen met hun vingerafdruk”, vertelt Ricky Kanswea uit Liberia.

Beterschap

De afgelopen jaren kwamen honderden van dit soort verhalen naar buiten. "Luister naar ons verhaal en vertel het vooral door. Verspreid het over de hele wereld”, vroeg Pak Armis uit Indonesië ons en dat doen wij nu.

Want de banken beloven al jaren beterschap. Ze beweren wel dat ze met praten de praktijken van de palmoliebedrijven kunnen veranderen. Maar het gebeurt niet. Dus het is hoog tijd om hun geld - óns geld - terug te trekken uit de oerwoudvernietigende business van palmolie.

Rabobank, ING en ABN Amro, let op. Voeg eindelijk de daad bij het woord. Trek je terug uit de foute praktijken van de industriële palmoliesector. Gebruik ons spaargeld voor een betere wereld. En spaar het regenwoud en haar bewoners.

Volg campagneleider Rolf Schipper ook op twitter

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...