Yvonne is freediver. Op 1 januari duikt ze zonder persluchtflessen de Vinkeveense plassen in. In 1 ademteug daalt ze naar de de bodem van de plas. Daar maakt ze samen met andere freedivers een foto om aandacht te vragen voor het klimaat.
“Onder water word je door natuur omringd. Dan zie ik duidelijk hoe kwetsbaar onze aarde is. Maar ook hoe mooi! We hebben geen planeet B. Daarom doe ik mee met de Klimaatduik.”
Door training kunnen freedivers lang hun adem inhouden. Yvonne kan tot 33 meter diepte afdalen.
“Het mooie van deze manier van duiken is de onwaarschijnlijke vrijheid. Bij een gewone duik met flessen heb je luchtbellen om je heen. Bij freediving niet. Het is echt he-le-maal stil. Verder ben ik vrijwel gewichtsloos, ik zweef. De vrijheid bij freediving is ongekend. Dat vind ik heel mooi.”
Yvonne is al lang bezig met klimaatbescherming. Freediving heeft die urgentie alleen maar versterkt.
“In de onderwaterwereld besef ik heel goed dat ik te gast bent. De waterdieren zijn nieuwsgierig naar me, hoe mooi is dat? Onder water voel ik duidelijk dat alle natuur samenhangt en fragiel is. Dat besef kruipt in mijn bloed. Ik wil al dat moois boven- én onderwater beschermen.”
Freediven doe je altijd met een buddy: een maatje.
Yvonne legt uit: “Als je lang je adem inhoudt dan stijgt het CO2 gehalte in je longen. Je hersens geven dan een prikkel om weer te gaan ademen. Tijdens een freediving-cursus leer je welke prikkels je moet accepteren en naar welke prikkels je absoluut moet luisteren. Freediving is veilig als je je aan de voorschriften houdt. Sommige mensen zoeken echter de grenzen op. Het kan gebeuren dat je door zuurstoftekort flauwvalt. Daarom heb je altijd een buddy bij je. Die kan je boven water brengen."
Maar op 33 meter diepte is Yvonne niet bang. Integendeel: ze is zeer gefocust.
“Het duiken naar zo’n grote diepte is meer een vorm van meditatie,” vertel ze. “De druk op mijn oren wordt enorm. Door het ‘klaren’ van de oren verminder je de druk maar dat is een hele kunst. Daarbij let ik op mijn ademhaling en probeer ik heel rustig te blijven zodat ik zo min mogelijk zuurstof gebruik. Door de focus wordt het op een bepaalde manier heel stil en aangenaam leeg in mijn hoofd.”
Ook al is het steenkoud op 1 januari, de Klimaatduik sprak Yvonne meteen aan.
“1 januari is een symbolische dag. Samen met andere freedivers roep ik de politiek op om meer te doen. We hebben betere milieuwetten nodig om onze onderwaterwereld, en de rest van de planeet, te beschermen. Ik ga onder moeilijke omstandigheden, in heel koud water, kopje onder voor het klimaat. Actie is echt nodig en daarom doe ik mee met de Klimaatduik.”
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?