english

Feiten en fabels over CETA

CETA is het handelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie. In het rapport ‘Feiten en fabels over CETA’ worden de voor- en nadelen van dit handelsverdrag onder de loep genomen.

Wat is CETA?

CETA heeft als doel om handel tussen de aangesloten landen makkelijker te maken. Hierdoor kan er vaak goedkoper en sneller gehandeld worden. En dat is fijn. Toch zitten er ook grote nadelen aan dit verdrag. Canada heeft minder strenge regels dan de Europese Unie (EU), o.a. voor het milieu en dierenwelzijn. In Canada mag rundvlees bijvoorbeeld gewassen worden met chloor. De chloorkoe mag de EU nu niet in, maar door CETA straks wel. In de supermarkt kun je het verschil tussen koe en chloorkoe bijna niet zien.

De nadelen

Door de minder strenge regels in Canada kunnen Canadese boeren bovendien veel goedkoper produceren dan onze boeren. Om te kunnen concurreren met hun Canadese collega’s, willen Nederlandse boeren grotere stallen met meer dieren. Dat is slecht voor de dieren, het milieu en het klimaat:

  • Er komen meer megastallen in ons land;  
  • De bodem raakt sneller uitgeput;
  • Er komen meer broeikasgassen in de lucht, waardoor het klimaat verandert.

Dit rapport is verplicht leesvoer voor leden van de Tweede Kamer die het verdrag nog goed moeten keuren.

Download publicatie
Voorbeeld van de eerste pagina van publicatie 'Feiten en fabels over CETA'
Feiten&fabels_Ceta_online.pdf — 1960 KB

Steun ons in het Hoger Beroep tegen Shell

Op 26 mei wonnen we onze Klimaatzaak tegen Shell. De rechter oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 teruggebracht moet hebben met 45%. Een fantastische overwinning. Helaas gaat Shell tegen deze beslissing in hoger beroep. Wij nemen het op tegen een van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons nog een keer te winnen van Shell. Doe je mee?

Loading...