english

Feiten en fabels over CETA

CETA is het handelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie. In het rapport ‘Feiten en fabels over CETA’ worden de voor- en nadelen van dit handelsverdrag onder de loep genomen.

Wat is CETA?

CETA heeft als doel om handel tussen de aangesloten landen makkelijker te maken. Hierdoor kan er vaak goedkoper en sneller gehandeld worden. En dat is fijn. Toch zitten er ook grote nadelen aan dit verdrag. Canada heeft minder strenge regels dan de Europese Unie (EU), o.a. voor het milieu en dierenwelzijn. In Canada mag rundvlees bijvoorbeeld gewassen worden met chloor. De chloorkoe mag de EU nu niet in, maar door CETA straks wel. In de supermarkt kun je het verschil tussen koe en chloorkoe bijna niet zien.

De nadelen

Door de minder strenge regels in Canada kunnen Canadese boeren bovendien veel goedkoper produceren dan onze boeren. Om te kunnen concurreren met hun Canadese collega’s, willen Nederlandse boeren grotere stallen met meer dieren. Dat is slecht voor de dieren, het milieu en het klimaat:

  • Er komen meer megastallen in ons land;  
  • De bodem raakt sneller uitgeput;
  • Er komen meer broeikasgassen in de lucht, waardoor het klimaat verandert.

Dit rapport is verplicht leesvoer voor leden van de Tweede Kamer die het verdrag nog goed moeten keuren.

Download publicatie
Voorbeeld van de eerste pagina van publicatie 'Feiten en fabels over CETA'
Feiten&fabels_Ceta_online.pdf — 1960 KB

Stop investeringen die slecht zijn voor mens en milieu

Het lijkt zo logisch. Dat we als samenleving regels hebben om te voorkomen dat bedrijven zich misdragen. Maar waarom brengen banken en pensioenfondsen dan met jouw geld mensenlevens en het milieu in gevaar? Teken de petitie, dan maken we hier een eind aan.

Loading...