english

Factsheet (NL en Engels) over de gevolgen van ultrafijn stof van Schiphol voor de gezondheid van omwonenden

Dit is een factsheet over onderzoek van TNO. Dat onderzoek toont aan dat vliegverkeer rond Schiphol zorgt voor verhoogde concentraties van ultrafijne stofdeeltjes in de omgeving. Met name startende vliegtuigen stoten heel erg veel ultrafijne stofdeeltjes uit; een hoeveelheid die overeenkomt met de uitstoot van 1 miljoen vrachtwagens. Dat veroorzaakt gezondheidsschade en voortijdige sterfte onder omwonenden. Berekeningen van Milieudefensie laten zien dat de levensverwachting van 44.000 inwoners van buurten in Amstelveen en Amsterdam met 4 tot 8 maanden wordt bekort. Voor nog eens 10.000 omwonenden kan dat oplopen tot meer dan 1 jaar. Mensen die benedenwinds (merendeels ten noordoosten) van Schiphol wonen hebben het meest te lijden.

Een Nederlandse versie van deze factsheet vind je hier

Download publicatie
Voorbeeld van de eerste pagina van publicatie 'Factsheet (NL en Engels) over de gevolgen van ultrafijn stof van Schiphol voor de gezondheid van omwonenden'
Factsheet - Ultrafine particles from Schiphol Airport - health impact.pdf — 130 KB

Operatie Klimaat

De aarde warmt steeds sneller op. Toch is het nog niet te laat. Als we het samen doen, kunnen we klimaatverandering stoppen. Alleen: is jou ooit iets gevraagd door de plannenmakers in Den Haag? Daar brengen wij verandering in met Operatie Klimaat. Doe je mee? Dan gaan we samen op zoek naar eerlijke klimaatoplossingen.

Loading...