english

Factsheet (NL en Engels) over de gevolgen van ultrafijn stof van Schiphol voor de gezondheid van omwoneneden

Dit is een factsheet over onderzoek van TNO. Dat onderzoek toont aan dat vliegverkeer rond Schiphol zorgt voor verhoogde concentraties van ultrafijne stofdeeltjes in de omgeving. Met name startende vliegtuigen stoten heel erg veel ultrafijne stofdeeltjes uit; een hoeveelheid die overeenkomt met de uitstoot van 1 miljoen vrachtwagens. Dat veroorzaakt gezondheidsschade en voortijdige sterfte onder omwonenden. Berekeningen van Milieudefensie laten zien dat de levensverwachting van 44.000 inwoners van buurten in Amstelveen en Amsterdam met 4 tot 8 maanden wordt bekort. Voor nog eens 10.000 omwonenden kan dat oplopen tot meer dan 1 jaar. Mensen die benedenwinds (merendeels ten noordoosten) van Schiphol wonen hebben het meest te lijden.

Een Nederlandse versie van deze factsheet vind je hier

Download publicatie
Voorbeeld van de eerste pagina van publicatie 'Factsheet (NL en Engels) over de gevolgen van ultrafijn stof van Schiphol voor de gezondheid van omwoneneden'
Factsheet - Ultrafine particles from Schiphol Airport - health impact.pdf — 130 KB

Wij stoppen CETA!

Dit najaar heeft Nederland de kans om het CETA-verdrag te stoppen. Als we dat niet doen, wordt de macht van multinationals nog veel groter. Ten koste van mens, dier, milieu en klimaat. Roep de Kamerleden nu op: stem CETA weg en kies voor onze toekomst!

Loading...