Milieudefensie voert maandag 11 april samen met een groep Groningers actie tijdens de start van de informele Europese Energietop in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De Europese energieministers krijgen een duidelijke boodschap mee: in de transitie naar een fossielvrij Europa is geen plaats voor gas. Die boodschap is helaas hard nodig, want op dinsdag wordt het programma van de delegaties geheel ingevuld door het fossiele energiebedrijf Shell. Milieudefensie roept de delegaties uit de verschillende Europese landen op om niet deel te nemen aan de door de Shell georganiseerde tour, en in plaats daarvan een bezoek te brengen aan het aardbevingsgebied in Groningen.
Ike Teuling, campagneleider Energie van Milieudefensie: “Je zou denken dat de Europese energieministers na de klimaatafspraken van Parijs keihard werken aan plannen voor versnelde omschakeling naar zon en wind. Maar voorlopig maken ze zich vooral druk over de 'diversificatie van aanvoerroutes' voor gas. Er worden miljarden gestoken in méér gaspijpleidingen en meer LNG-terminals. Dat is zorgwekkend, want in Parijs is afgesproken om juist zo snel mogelijk af te komen van fossiele brandstoffen. Onze uitstoot moet omlaag naar nul. Dat lukt niet door de ene fossiele brandstof te vervangen door de andere.”
De Nederlandse overheid biedt in haar rol als voorzitter van de EU de delegaties een uitgebreid tweedaags programma aan en laat dit programma organiseren door de Nederlandse fossiele energie. Het diner na afloop van de eerste dag wordt verzorgd door Gasunie, op dinsdag fêteert energiereus Shell de delegaties met een rondvaart, lunch, museumbezoek en borrel. Shell's programma staat uitgebreid omschreven in de officiële uitnodiging voor de energietop die de Nederlandse overheid rondstuurde.
Ike Teuling: “Het is van de gekke dat Nederland zich als voorzitter van de Europese Unie bij deze top laat gijzelen door Shell. Het is achter de schermen blijkbaar niet Rutte die de agenda bepaalt, maar Shell. En dat bedrijf heeft maar één doel: de komende decennia zoveel mogelijk olie en gas uit de grond halen in Groningen, Nigeria en Rusland. Alsof je een antirookcongres organiseert samen met een aantal sigarettenfabrikanten.”
Omdat, naast de energiebedrijven, niemand anders de kans krijgt om mee te praten tijdens de top, staan Milieudefensie, haar Brusselse Friends of the Earth-collega's en een aantal gedupeerde Groningers maandag voor de deur van het Scheepvaartmuseum. Teuling: “Wij roepen de deelnemers aan de energietop op om de programmaonderdelen van Shell en de andere energiebedrijven over te slaan en in plaats daarvan een bezoek te brengen aan het aardbevingsgebied in Groningen. Daar kunnen ze met eigen ogen zien hoe schadelijk winning van fossiele brandstoffen is.”
De informele energietop begint maandag 11 april om 8.30 in het Scheepvaartmuseum aan het Kattenburgerplein 1 in Amsterdam. Milieudefensie staat vanaf 8.00 voor de deur met spandoeken en levensgrote 'scheetkussens' om te symboliseren dat gas 'stinkt'.
Van de actie zijn maandag rechtenvrije foto's (printkwaliteit) beschikbaar
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?