3 op de 4 Europeanen wil wet die bedrijven verplicht tot minder CO₂-uitstoot

Maar liefst 74% van de Europeanen vindt dat de EU bedrijven moet verplichten om hun CO₂-uitstoot te verminderen. Zij zijn voor een wet die nu door het Europees Parlement wordt behandeld. Dat blijkt uit een peiling in 10 landen door een grote coalitie van maatschappelijke organisaties.

Breed draagvlak voor stevige wet

3 op de 4 Europeanen is voor wetgeving die bedrijven verplicht om hun CO2-uitstoot in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs. En 64% vindt dat ook banken verantwoordelijk moeten worden gehouden voor het gedrag van bedrijven waarin zij investeren of geld aan lenen.

>Lees hier meer over de peiling van Justice is Everybody´s Business

Meer dan 200 maatschappelijke organisaties en personen vragen nu in een gezamenlijk statement om een sterke EU-wet. Die moet gevaarlijke klimaatverandering stoppen en rechtvaardig zijn. Met rechtvaardig bedoelen we: laat grote vervuilers betalen en ondersteun burgers om duurzaam te worden. Het statement komt in de aanloop naar een belangrijke stemming over EU-wetgeving.

Ook Nederlanders zijn voor klimaatplicht

In Nederland vindt maar liefst 82% van de mensen dat bedrijven gedwongen moeten worden zich aan het Parijs-akkoord te houden. Dat bleek eerder al uit opinie-onderzoek van I&O Research in opdracht van Milieudefensie. Ook aanhangers van regeringspartijen VVD (79%), D66 (91%), CDA (75%) en ChristenUnie (94%) staan positief tegenover ingrijpen door de overheid.

ChristenUnie, SP, PvdA, GroenLinks, D66 en Volt hebben de Initiatiefwet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen (IMVO) ingediend. Daarin is ook opgenomen dat bedrijven een goed klimaatplan moeten hebben. Aan het kabinet de taak om te luisteren naar deze ruime meerderheid en de wet zo snel mogelijk in te voeren.

Foto bovenaan: demonstranten pleiten tijdens de Klimaatmars in november 2021 voor een klimaatplicht. © Bart Hoogveld

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...