english

Een vlammend protest

Maar liefst 5.000 Groningers liepen mee in de fakkeloptocht door de Groningse binnenstad op 7 februari 2017. Het is het grootste protest tegen de gaswinning tot nu toe. In aanloop naar de verkiezingen is het een stevig signaal aan alle politieke partijen dat Groningen het niet langer pikt.

Naast bewoners liepen ook burgemeesters en raadsleden uit bijna alle Groningse gemeentes mee, evenals commissaris van de Koning René Paas en de besturen van de Hanze Hogeschool en de Rijks Universiteit Groningen. Freek de Jonge sloot de demonstratie af door zijn actieplan en petitie te lanceren, en de deelnemers het Gronings Volkslied te laten zingen. Wat de organisatoren Milieudefensie en de Groninger Bodem Beweging betreft is nu het begin van een gasvrije toekomst.

Eind februari gaan Groningers samen met René Paas naar Den Haag. Er moeten dan niet alleen politieke beloftes komen voor een eerlijke schade-afhandeling in Groningen. Milieudefensie vraagt politici daarnaast ook duidelijk te zijn over de gevolgen van stoppen met de gaswinning. Het betekent dat we straks allemaal ons huis verwarmen en koken met duurzame energie. Dat is een megaklus die ook kansen en werkgelegenheid biedt. Het nieuwe kabinet moet hier meteen mee aan de slag, het is de enige echte oplossing voor Groningen en het klimaat.

 

Help ons de rechtszaak van de eeuw te winnen

Ondanks de klimaatcrisis blijft Shell doorgaan met vervuilen. Dat moet stoppen. Daarom klagen we Shell aan. In december begint onze rechtszaak. Wij nemen het op tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons met wat je kan missen. Doe je mee?

Loading...