Een verbod op palmolie, of toch niet?

In juni 2018 leek palmolie in biodiesel bijna verleden tijd. Goed nieuws voor bossen en de mensen en dieren die daar leven. Jammer genoeg zette de Europese Commissie afgelopen weekend in een nieuw wetsvoorstel de deur toch weer open. Dat leidt tot een bizarre situatie: ondanks het palmolieverbod kan er straks toch meer palmolie worden gebruikt.

Europa wil een einde aan palmolie in onze tank

Eurocommissarissen, parlementsleden en ministers spraken vorig jaar met met elkaar af, dat onze auto’s niet langer op palmolie moeten rijden. Door een verbod op palmolie zou Europa er de helft (51%) minder van verbruiken. Geweldig nieuws voor het regenwoud. Want dat wordt massaal gekapt voor de aanleg van palmolieplantages.

Zo komt onduurzame palmolie toch terecht in onze auto’s

In het wetsvoorstel staat daadwerkelijk dat palmolie géén duurzame grondstof voor biodiesel is. Maar toch staat het verbod nu ineens weer op het spel. Door de lobby van machtige palmoliebedrijven en landen als Indonesië en Maleisië staat de achterdeur weer open. Zo zou het verbod niet gelden voor palmolie geproduceerd in zogenaamde ‘onafhankelijke, kleine’ plantages.

Hoe kan dat?

Veel grote palmoliebedrijven werken nu al samen met ‘kleine’ plantages. En die kleine boeren zijn helemaal niet zo onafhankelijk als het lijkt. De palmoliebedrijven kopen de palmolievruchten op van deze boeren. Door deze truc kunnen die grote jongens onder de wet uitkomen. Dan is de kans groot dat er zo niet minder, maar zelfs méér palmolie als biobrandstof gebruikt gaat worden.

Wat kan jij doen: spreek je uit tegen palmolie in biobrandstof

De Europese Commissie heeft nu een openbare raadpleging geopend. Elke inwoner van de EU kan zich de komende 4 weken uitspreken tegen het gebruik van palmolie als biobrandstof. Na de inspraakronde doet de Commissie een voorstel voor de definitieve wettekst. Dan hebben de EU-lidstaten en het EU-Parlement twee maanden de tijd om de wet goed te keuren of te vetoën.

Wil jij het tropisch regenwoud beschermen en met ons zorgen dat er een definitief verbod komt op palmolie. Schrijf je in voor ons nieuwsbrief. Dan nodigen wij je uit wanneer jij je uit kunt spreken tegen palmolie in biobrandstof.

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief

Kom 31 mei naar de Klimaatmars op de Zuidas

Op vrijdag 31 mei nemen we de Amsterdamse Zuidas over. Hét symbool van de macht van bedrijven. Omdat grote vervuilende bedrijven blijven vervuilen. Als zij daar niet mee stoppen, loopt de klimaatcrisis volledig uit de hand. Ben jij 1 van de tienduizenden die we daar verwachten?

Loading...